Blåbær eller sjokolade, hva gir deg best eksamensresultat? Foto: Diana Eftaiha/Flickr.

Mat som fører til bra karakter

Eksamen nærmer seg, og det er ikke lett å holde konsentrasjonen oppe og planlegge hva man skal spise i løpet av dagen. Kostholdsveileder Nathalie Eriksen fra SiO gir råd til stressa studenter.
Onsdag, 2 november, 2016 - 16:12

Jevnt og stabilt blodsukker er viktigst for å få mest ut av dagene på lesesalen. Stabilt blodsukker bidrar til økt konsentrasjon, og for effektive eksamensforberedelser trenger man å holde konsentrasjonen over lengre perioder.  

- Ha med gode og sunne (mellom)måltider for å holde blodsukkeret stabilt, sier Kostholdsveileder Nathalie Korvann Eriksen hos SiO.

- Spiser du godteri eller snop, vil blodsukkeret skyte i været, du vil få rask energi, men det vil også gå raskt ned igjen og du vil fortere føle deg sliten, fortsetter hun.

Kommer energien fra riktig kilde?

Karbohydrater som fører til jevnt blodsukker kalles trege/komplekse karbohydrater. Eksempler på dette er uraffinerte fullkornsprodukter (brun ris, havre, grovbrød), grønnsaker, bønner og peanøtter osv. De brytes sakte ned av kroppen, fører til trege endringer i blodsukker, som igjen fører til stabilitet og økt konsentrasjonsevne. Trege karbohydrater står til kontrast til raske karbohydrater, som gir raske utslag på blodsukkeret -  hurtig økning, hurtig fall.  Eksempler på dette er sukker,  brus, prosessert mat (hvit ris, lys pasta osv.) osv.

Viktig med frokost og fisk

Klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud anbefaler en god frokost for en effektiv dag på lesesalen. Studier viser at barn som spiser frokost konsentrerer seg bedre og lærer mer før lunsj. Mari Eskerud fremhever også fet fisk som essensielt i et godt kosthold. Fet fisk inneholder omega-3 fettsyrer og D-vitamin, som er påvist å ha en positiv helsegevinst

Jernmangel nevner hun som et problem for noen, og anbefaler studenter å sjekke jernstatusen sin. Jernmangel kan føre til tretthetsfølelse.

- Det er veldig unødvendig synes jeg, spesielt i eksamensperioden, sier Mari Eskerud, og anbefaler kosttilskudd om man ikke får i seg nok jern gjennom naturlige kilder. 

Kaffe er en kilde til kjapp energi og Mari foreslår forbruk med måte, uten tilsatt sukker. I likhet med raske karbohydrater, påvirker koffein blodsukkeret raskt, fort opp, fort ned.

Studerer nær der maten er


Ingve og Henrik holder konsentrasjonen i kantina. Foto: Martin Selvaag.

I kantina på Høgskolen i Oslo og Akershus sitter Henrik Gulbrandsen og Ingve Helland, som studerer Faglærerutdanning for kroppsøvning og idrettsfag, og jobber med semesteroppgave. De er opptatt av kosthold, helse og fysisk aktivitet.

- Pasta og kjøttdeig er billig og sunt, sier Helland.

Han har ikke lagt opp kostholdet for bra eksamensresultater, men for trening.

- Man kan jo spekulere om kropp er som sinn? fortsetter han.

- For meg så er det frukt og havregrøt som holder konsentrasjonen oppe, sier Gulbrandsen.

Han har ikke kjennskap til verken kostholdsveileder Nathalie Korvann Eriksen, eller ernæringsfysiolog Mari Eskerud, men er enige i det de har å si og følger rådene deres.

- Mye vann er også viktig, legger han til.

 

Emneord: