Donald Trumps uttalelser mot kvinner har mobilisert en global motreaksjon. Foto: Lorie Shaull / Flickr

Marsjerer for samhold og raushet

21. januar arrangeres Women's March over hele verden. Brit-Agnes Sværi er arrangør i Oslo, og sier at marsjen er en verdiplattform for framtiden.
Onsdag, 18 januar, 2017 - 13:44

21. januar, dagen etter president-innsettelsen av Donald Trump, arrangeres Women’s March on Washington  i den amerikanske hovedstaden. Marsjen kommer som en reaksjon på påtroppende president Trumps mange kontroversielle uttalelser mot kvinner gjennom den amerikanske valgkampen. Samme dag skal marsjen også arrangeres i Oslo. Brit-Agnes Sværi er en av arrangørene av Women’s March Norway og sier at marsjen ikke er en anti-Trump demonstrasjon.

- Marsjen er en verdiplattform for hva slags samfunn vi ønsker å ha. Istedenfor å jobbe med hat og splittelse ønsker vi å jobbe sammen om samhold og raushet, sier hun til Journalen.

Håper å mobilsere alle og enhver

Sværi selv sier at hun ikke er politisk aktiv, og har aldri gått i en markering i hele sitt liv. Nå koordinerer hun de nordiske marsjene i blant annet København og Stockholm.


Brit-Agnes Sværi hadde aldri før gått i en markering. Nå er hun koordinartor for marsjene i alle de nordiske landene. Foto: Brit-Agnes Sværi

- Jeg så arrangementet som skal finne sted i Washington D.C ved en tilfeldighet. Marsjen frontet verdier som jeg kjenner meg igjen i. Jeg tok kontakt med arrangørene av Women’s March on Washington, og lagde et Facebook arrangement for aller første gang. Nå har det tatt helt av, og i løpet av tre uker ble jeg del av et globalt team som skal arrangere lignende marsjer over hele verden, forteller Sværi.

Sværi sier at marsjen først og fremst er en grasrotbevegelse. Hun håper på å kunne mobilisere alle og enhver for å kjempe videre for verdier som likestilling, mangfold, inkludering, klima og et bærekraftig miljø.

- Jeg håper dette er starten på noe større, sier Sværi.

Frustrasjon ble til global bevegelse

Det var den hawaiiske bestemoren Teresa Shooks bønn som startet Women’s March on Washington melder Reuters.  Etter det sjokkerende utfallet av det amerikanske valget lagde hun et arrangement på facebook, og inviterte 40 av sine venner. Da hun våknet hadde allerede arrangementet 10 000 påmeldte. 

Emneord: