Foto: creative commons, Flickr
Mikroplast

Nye tiltak for å minke mikroplast

Miljødirektoratet utformet ny handlingsplan for å minske utslipp av mikroplast.
Tirsdag, 17 januar, 2017 - 16:13

Venstre fremmet våren 2016 et forslag om å gjøre det ulovlig med mikroplast i kosmetiske produkter, samt at miljødirektoratet nå har kommet med en handlingsplan for å minke utslippene av mikroplast drastisk.

Mennesker har produsert plast i over 50 år og brukes til det meste. Vi bruker det til alt fra å pakke inn ting, oppbevare mat, drikkaflasker, klær, bildeler og mye mer. Plastik er praktisk fordi det tåler mye, og er enkelt å forme. Selv om det tåler mye så tar det bortimot 450 år før det er borte og brytes det ned i mindre biter. Disse bitene omtales som mikroplast når de er mindre en 5 mm i diameter og blir da skylt ut i havet.

Selv om bitene er små er de et stort problem. Til sammen skylles det ut 8000 tonn mikroplast fra norge hvert år. Mer en halvparten av dette kommer fra slitasje på bildekk. Smådyr, plankton og fisk kan ha vanskeligheter for å skille mellom mat og mikroplast, derfor kommer plasten inn i økosystemene og forusjaker store skader.