Kjærlighetsbrevene som ble brukt som bevis i retten. Foto:  RIKSARKIVET

Kjærlighetsbrev endte opp som bevismateriale

I 1902 ble 25 år gamle Truls Reinhardsen Kjeldaas fra Sande i Vestfold trukket for retten for bedrag av sin forlovede. Hennes viktigste bevis var hans kjærlighetsbrev til henne.
Tirsdag, 21 februar, 2017 - 14:30

De to hadde møttes fire år tidligere da Truls var gårdsgutt på en gård i nærheten av der Anna bodde med sine foreldrene. Bare et halvt år etter at Truls hadde kommet til Lier, var Anna og Truls forlovet. Da Truls etter halvannet år i tjeneste flyttet tilbake til foreldrenes gård i Sande, holdt de kontakten ved hjelp av brevskriving.

Ble gravid

Truls hadde lovet Anne at de skulle gifte seg, og han besøkte Anna flere ganger på gården. Men da Anna ble gravid kom det et brev fra Truls med en annen tone. Han ønsket å bryte forlovelsen. Dermed anmeldte Anna gårdsgutten. Det var nemlig slik i straffeloven at “den som besvangret noen under ekteskapsløfte som fra hans side ble misligholdt, kunne bli straffet med fengsel eller bøter”.

Tok brevene med til retten


Anmeldelsen til Anna, foto: RIKSARKIVET 

Anne ønsket å få Truls tiltalt, og brukte brevene som bevismateriale. Men i retten hevdet Truls at han er villig til å gifte seg med Anna. Truls holdt ikke det han lovet, og endte på nytt i retten i november 1902, etter at deres datter var født.

Denne gang erklærte Truls seg skyldig og hevdet at det var økonomiske årsaker at han ikke kunne gifte seg. Truls ble dømt til åtte dagers fengsel.

En lykkelig slutt

Heldigvis endte det hele godt — i alle fall for Anna og datteren. Anna giftet seg på nytt med sagarbeider Johan Syversen, som adopterte datteren som sin egen.

Emneord: