Bli med på SKAM-safari

TV-serien SKAMs popularitet fikk studenter til å starte SKAM-safari i Oslo.
Torsdag, 23 februar, 2017 - 11:33

Den siste måneden har det i Oslo blitt arrangert guidede rundturer, som blant annet viser ulike steder hvor TV-serien SKAM har blitt spilt inn. Studentene Nina Søraa og Dennis Højgaard er grunnleggerne bak det de kaller SKAM-safari. Ideen startet da de møttes på utveksling og fant ut at begge var store tilhengere av SKAM. Nå har SKAM-safari inngått et samarbeid med VisitOslo og TripAdvisor, og tilbyr to turer i uken. Grunnleggerne håper at det vil bli større pågang utover våren og har troen på dette med tanke på at sesong fire av serien snart kommer ut. 

Vil vise “vårt Oslo”

Søraa og Højgård har merket at det finnes interesse for safarien både i Norge og i utlandet. De har fått deltakere fra en rekke ulike Europeiske land, som Danmark og Frankrike, men også land utenfor Europa, som Kina og Sør-Korea. I gjennomsnitt er det fem deltakere per tur. Turene tilbys hver torsdag og lørdag, og er noe guidene driver med på fritiden, ved siden av jobb og studier. 

— Jeg føler at turister, naturlig nok, når de kommer til Oslo ser Operaen, Slottet og Holmenkollhoppet, men vi vil vise dem det Oslo som vi som er herfra selv tar i bruk, forteller Søraa. 

Hun føler at de med safarien kombinerer en innføring i Oslo med SKAMs innspillingssteder. 

— Turen portretterer hverdagslivet fra videregående som vi kjenner igjen. Vi tar med litt av Oslos historie også. Vi viser dem broa der William og Noora kysset for første gang. Dette er også Beierbrua, med Hønse-Lovisas hus. Oskar Braaten har skrevet boka “Ungen” som handler om Oslos historie som arbeidersamfunn og industrien der, sier hun. 

Populært i Danmark

Selv om turen har deltakere fra mange ulike land, er det størst pågang fra Danmark. Elzebeth og Benedikte Wøhlk - mor og datter - forteller at SKAM har tatt helt av i hjemlandet. 

— Alle ser det, min mormor og morfar ser det, sier Benedikte Wøhlk (15). 

— Min vennegjeng skriver og snakker noen ganger på norsk, og det er veldig gøy, fortsetter hun. 

Moren er enig og sier at det er flott at det er et program som SKAM har kommet. Hun synes det er fint å kunne få et innblikk i femtenåringens hode, og setter pris på alle problemstillingene som blir tatt opp. 

— Vi har sett SKAM, og det var en av grunnene til at vi gjerne ville komme til Oslo.