Kofteluftedagen

Lufter koftene før vinteren

Koftegruppa på Facebook oppfordrer medlemmer til å lufte koftene sine i forbindelse med Kofteluftedagen den 15. oktober.
Fredag, 12 oktober, 2018 - 18:13

Ei kofte er en strikket genser eller jakke. Den skal være mønsterstrikket i to eller flere farger, og mønsteret må være tradisjonelt eller inspirert av et tradisjonelt mønster.

Vanja Blix Langsrud er medlem i Koftegruppa, og har hengt ut koftene sine til lufting.

-Jeg liker best å strikke klesplagg, for det er noe nyttig som kan brukes. Og så må man ikke være redd for å bruke dem, sier Langsrud.

Viser frem koftene

Kofteluftedagen er den 15. oktober, og Langsrud håper å få se mange bilder av kofter.

-Forslaget om en egen kofteluftedag kom for to år siden av Aud Marie Juliussen, en av administratorene i Koftegruppa. Meningen var å kunne vise frem koftene uten at det skulle virke skrytete, samtidig som det er lurt å lufte koftene en gang i blant, opplyser hun.

Langsrud lærte å strikke av moren da hun var fem år. Da strikket hun en vest. Hun strikket sin første kofte da hun var 19 år og det var en Setesdalkofte. Nå har hun strikket omtrent 50 kofter, og designer også hun egne kofter.

-Jeg strikker til meg selv, ungene, mannen, moren min og noen ganger til andre, forteller Langsrud.

108 000 medlemmer

Tone Loeng er initiativtaker til Koftegruppa på Facebook, og administrerer gruppen sammen med fire andre. Siden gruppen ble opprettet i 2013 har andelen medlemmer vokst, og gruppen har i dag over 108 000 medlemmer. Medlemmene bruker gruppen til å dele bilder og gratis oppskrifter med hverandre, og til å stille kofterelaterte spørsmål.

-Vi startet den fordi vi trengte en annen plattform enn e-post for å samle gamle, frigitte mønstre, sier Loeng.

Første gang Koftegruppa hadde en felles luftedag var den 15. oktober 2016, og siden da har de holdt fast på datoen.

- Koftene blir ofte hengende i skap, så å lufte koftene gjør godt. De lukter friskere, forklarer Loeng.

Emneord: