Internasjonalt besøk til Norges minst planlagte festival

Denne uken gikk Oslo impro festival av stabelen på Chateu Neuf. Festivalen har hentet inn artister fra mer enn 20 ulike land, og ikke en eneste replikk er planlagt på forhånd.
Lørdag, 3 november, 2018 - 11:17


NORGES MINST PLANLAGTE FESTIVAL: Festivalsjef Arne Marius Ditelfsen mener de internasjonale gjestene er et viktig trekkplaster.

– Improvisert teater, også kalt teatersport, begynner å få sterkt fotfeste i Norge. Det finnes ikke noe manus, men improvisatører har effektive teknikker for å lykkes, forklarer festivalsjef Arne Marius Ditlefsen. 

Oslo impro festival ble arrangert for første gang i fjor. I år har de utvidet konseptet og satset tungt på store, internasjonale navn i improteatermiljøet. Dette mener Ditelfsen er et viktig trekkplaster for festivalen. 

Forbereder seg sjelden

Blant artistene finner vi det amerikanske ekteparet Tara DeFrancisco og Rance Rizzutto med forestillingen ”HERE”. Ekteparet har drevet med improvisert teater i over ett tiår, og forbereder seg sjelden før et show. 

– Vi forbereder oss ikke noe særlig før et show, men støtter oss veldig på erfaringen vi har opparbeidet oss gjennom årene, sier Rizzutto til Journalen.

– Det er viktig at vi alltid sier ja til store ideer og støtter hverandre fullt ut på scenen, det er da showet blir morsomt, fortsetter DeFrancisco. 

Forestillingen ”HERE” baserer seg på en ide som duoen får fra publikum i løpet av åpningsnummeret. Herifra utvikler de egne karakterer og fletter alt sammen i én handling. 


Det amerikanske ekteparet Tara DeFrancisco og Range Rizzutto var blant de internasjonale gjestene under årets festival.

– I improvisert teater kan man ikke være selvbevisst, du er nødt til å bryte ned alle barrierer, konstaterer ekteparet. 

DeFrancisco og Rizzutto har reist rundt i hele 20 land – Norge blir nummer 21. Ekteparet merker stor forskjell på å fremføre i USA og Europa. 

– Det er veldig annerledes å gjøre improvisert teater i Europa, enn det er i USA. Hver by i Europa har sin egen greie, mens i USA er det mye mer likt. Vi prøver å ikke tenke så mye på det og bare gjøre showet på en best mulig måte.