HOLMENKOLLEN: Det var hektisk aktivitet ved smørebodene i forbindelse med Kong Haralds Ungdomsstafett 9. mars. Foto: Mari Sollid Eide og Marianne Stensland.

Fortsatt god gli på fluorfrie ski

Under Hovedlandsrennet i helgen ble det for første gang tatt stikkprøver av ungdomsutøvernes ski.
Onsdag, 13 mars, 2019 - 11:59

Fluorforbud

Fluor er skadelig for miljø og helse. 

21. oktober 2018 innførte Langrennskomiteen i Norges skiforbund forbud mot fluorholdig skismøring. 

Forbudet gjelder i klassene til og med 16 år. 

Skiforbundet og NILU har utviklet en metode for testing av utøvernes ski.

Under Hovedlandsrennet i langrenn på Gålå, 1.-3. mars, ble det for første gang gjennomført testing for fluor av utøvernes utstyr. Flere i skimiljøet er positive til at forbudet følges opp. I høst vedtok Langrennskomitéen i Norges skiforbund et forbud mot bruk av fluor i skismørning for utøvere opp til 16 år.

Avslappet stemning

Seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), Martin Schlabach, forteller at reaksjonene fra utøvere og foreldre utelukkende var positive.

– Jeg oppfattet det slik at deltakerne var positive og innforstått med hva som var forbudt, sier Schlabach og legger til at stemningen i smøreboden er mer avslappet.

Enkel testmetode

Norges skiforbund og NILU hadde ansvar for testingen. Ved å ta stikkprøver fra skiene til utøverne, kan man se om det er benyttet fluorholdige produkter.

– Vi tar prøver med dobbeltsidig tape før konkurransestart. Deretter blir tapen sendt til analyse, forteller Schlabach. 

Da testmetodene fortsatt er under utvikling, vil ikke brudd på forbudet få konsekvenser for enkeltutøvere. Skiforbundet opplyser på sine nettsider at resultatet av prøvene vil bli formidlet videre til gjeldende klubb.