Oktoberfest i Oslo blir arrangert på Youngstorget. Festivalens kjennetegn er det tyske ølet som blir servert. Foto: (CC BY 2.0)

Oktoberfest i Norge - en tysk tradisjon

Siden 2006 har Oslo Oktoberfest arrangert sitt populære arrangement på Youngstorget. 11. oktober gikk arrangementet av stabelen, og festglade nordmenn stod i kø for øl, musikk og tyske delikatesser
Mandag, 14 oktober, 2019 - 13:37

Oktoberfest er en tysk tradisjon som blir arrangert hver september og oktober i Munchen i Bayern. De siste årene har det vært en økning med oktoberfester arrangert i Norge og byer i Norge som Drammen, Bergen og Trondheim arrangerer sin egen oktoberfest. Men den desidert største festen er den i Oslo, arrangert av Oslo Oktoberfest. Daglig leder Kalle Fostervoll gleder seg over den store pågangen nordmenn som besøker arrangementet deres. 

Hvorfor tror du Oktoberfest har blitt så populært i Norge?

- Arrangementet er midt imellom sommeren og vinteren. Vinterdepresjonen er på vei.  Det er en bayersk tradisjon og blir sett på som nordens store fest. Det er ekstremt gøy at vi har fått så stor pågang som vi har. Vi måtte jo utvide fra Chateau Neuf til Youngstorget, for vi hadde rett og slett ikke plass til alle som ville være med på festen.

Fremmer den drikkekultur?


Det er Oslo Oktoberfest AS som arrangerer festen. Foto: Julie Sandbraaten.

Folkehelseinsituttet har tidligere vært skeptiske til arrangementer hvor store mengder alkohol er involvert, ettersom nordmenns alkoholkonsum økte betraktelig fra 1993 frem til 2016. I prinsippet er ikke oktoberfest en norsk tradisjon, men nordmenn elsker det likevel.

Skeptikere har sett på arrangementet og konseptet som en unnskyldning for at voksne akeptabelt skal kunne drikke øl og annen alkohol fra natt til dag. Fostervoll er uenig i at arrangementet bare handler om alkohol og drikking. 

- Det er ingen forskjell mellom konseptet vårt her i Oslo og det som er i Tyskland. I prinsippet er det helt likt. Selvfølgelig har ikke vi muligheten til å ha et arrangement på den størrelsen, og med så mye øl som det de har i Tyskland. Men ellers er det ingen forskjell mellom vårt arrangement og det i Munchen, sier Fostervoll.

Kostymer, mat og øl

Så hvorfor tror du nordmenn er så glad i oktoberfest?

Jeg tror det handler mer om festens konsept. Folk får komme seg litt vekk fra hverdagen og stresset. Man kan blant annet kle seg ut. Over halvparten av våre besøkende kler seg ut i lederhosen og drindl. Her kan også folk slappe av med gode venner og drikke øl, spise god mat, høre på tyrolerorkester og rett og slett bare kose seg. 

Oslo Oktoberfest varer fra 11. oktober til 19. oktober på Youngstorget. 

 

Emneord: