F.v. Gina Gylver og Lea Nesheim fra Natur og Ungdom. Foto: Vilma Taubo
Klimasøksmål Arktis

Folksomt i Borgarting

—Denne gangen så er det bare 40 publikumsplasser. I tingretten så hadde vi 240, forteller Erlend Tellnes fra Greenpeace.
Tirsdag, 5 november, 2019 - 15:46

To år etter at Klimasøksmål Arktis begynte i Oslo tinghus er ankesaken i gang i lagmannsretten. I 2017 saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom den norske staten for brudd på Grunnlovsparagraf 112, i forbindelse med tildeling av utvinningstillatelser i Barentshavet. Siden den gang har klimabevegelsen både i Norge og verden vokst betydelig, blant annet gjennom skolestreikene som begynte våren 2019.  

—Det var nok litt lettere å få oppmerksomhet i tingretten da alt var helt nytt, forteller Lea Nesheim fra Natur og Ungdom.

Hun tror likevel at det kommer til å bli en ankesak til våren eller høsten 2020, og håper at klimastreikbevegelsen og Gretha Thunberg har blitt så global at de kan linke det sammen så godt som mulig.

—Jeg håper vi i denne runden kan ta engasjementet fra gata til rettsalen, forteller hun. 


—Jeg syntes det er fantastisk at ungdommen er så engasjert, og håper på at voksne og eldre også våkner, forteller Gunn Nilsen fra Besteforeldrenes klimaaksjon.  Foto: Vilma Taubo


Rettssalen ble helt fylt opp klokken ni tirsdag morgen. Foto: Vilma Taubo