Kulturminister Trine Skei Grande tar bilde sammen med prisvinnerne. Foto: Hien Phan

Bokdebutant vinner prestisjefull litteraturpris

Ane Barmen vant Brageprisen for den første boken hun skrev.
Søndag, 24 november, 2019 - 13:05

Torsdag ettermiddag var det klart for utdelingen av Brageprisen. Vinnerbøkene og juryens dom ble lest opp av kulturminister Trine Skei Grande foran en fullsatt sal på Dansens hus.

Ane Barmen debuterte med ungdomsboken “Draumer betyr ingenting.” Den fikk hun Brageprisen for. Hun var en av flere debutanter som ble nominert til litteraturprisen i år.

– Det var veldig uventet. Og veldig kjekt, sier en rørt Barmen i sin takketale.

Tar ungdomsverden alvorlig

Juryen sier: Draumar betyr ingenting viser stor innsikt i hvordan sorgen kan oppleves som ensom fordi livet for andre går videre – men for den som sørger, får alt en annen farge. Romanen er likevel forunderlig lett å lese. Den viser hvordan Louise tenker og handler fremfor å forklare, og intensiteten holdes oppe med et språklig driv og en vellykket komposisjon. (…) Dialogen mellom personene er naturlig og uanstrengt, og de fine nyansene mellom liv og død, alvor og letthet, vennskap og kjærlighet, tar ungdoms livsverden på det største alvor.

Barmen ble nominert i kategorien barne- og ungdomslitteratur sammen med “Blå flaggermus” av Harald Nortun, “Fugleguten” av Rune Belsvik, og “Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola” og Nora Brech (ill.)

– Jeg har brukt de siste ukene siden jeg ble nominert til å lese alle bøkene som ble nominert i min kategori. Og for noen perler de er! Jeg er stolt over at jeg er nominert sammen med disse bøkene, forteller Barmen.


En rørt Ane Barmen på scenen. Foto: Hien Phan.

Mange nominert for første gang

For tre av årets vinnerne er dette første gang de nominert til Brageprisen. En av dem er Martin Ernsten, som vant i åpen klasse for sin tegneserieadapsjon av Hamsuns “Sult”. Dette er hans første Bragepris, og andre pris i litteratur noen gang.

– Jeg føler meg veldig overveldet. Høy puls, og mye følelser, ler han.

Ernsten sier at han brukte fire år på å ferdigstille boken.

– Var det verdt det?

– Ja, absolutt. Det er en lang prosess.

Førstegangsnominerte Nina Lykke ble tildelt Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for boken “Full spredning. En legeroman”. Dette er hennes fjerde bok, men den første som ble nominert til denne prisen. Boken ble også nominert til Bokhandlerprisen i år.

– Skildringen er gjort med alvor, men samtidig ligger ikke humoren langt unna. Den visuelle dramaturgien skaper en imponerende flyt i en ellers så kompleks historie, leser kulturminister Trine Skei Grande fra juryens dom.

 

Brageprisen er en av Norges viktigste litteraturpris. Den blir delt ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. 

Her er vinnerne av Brageprisen 2019:

Skjønnlitteratur: Nina Lykke, “Full spredning. En legeroman”

Åpen klasse: bildebøker for voksne og barn: Martin Ernsten, “SULT”

Sakprosa: Torgrim Eggen, “Axel. Fra smokken til Ovnen”

Barne- og ungdomslitteratur: Ane Barmen, “Draumer betyr ingenting”

Hedersprisen: Edvard Hoem

Emneord: