Internasjonalt trøkk på bokauksjon

Lørdag 2. november ble store deler av Finn WIlhelmsens boksamling solgt for til sammen 2,5 millioner kroner.
Onsdag, 6 november, 2019 - 12:34

Auksjonen, som ble holdt i regi av auksjonsfirmaet Sagen & Delaas, drevet av samlerne Pål Sagen og Fredrik Delås, vakte stor interesse både nasjonalt og internasjonalt. Det var den omfattende boksamlingen til avdøde Finn Wilhelmshen fra Tønsberg som skulle auksjoneres bort. Sagen og Delås påpeker at denne samlingen er svært spesiell, siden Wilhelmshen var en akademiker av rang, som snakket både gresk og latin.

- Bøkene er nøye utvalgt, for Finn handlet ikke bare for å tjene på bøkene, han leste de også, kommenterte Sagen. 

I auksjonssalen var det på det meste 40 budgivere til stede, mens enda flere fulgte med på nett og over telefon. Sagen sier at omlag 60 prosent av bøkene som ble solgt gikk til folk som bød på nettet, og mange av dem bød fra utlandet. Det dyreste verket som ble solgt gikk til en amerikaner, som ga 260.000 kroner for et atlas fra 1400-tallet med kart over nordområdene. 

I selve auksjonssalen kunne man også finne internasjonale deltagere. Etter endt auksjon kunne Delås og Sagen informere om at det var folk som hadde tatt turen over nordsjøen for å se og by på noen av verkene. En annen som hadde reist et stykke for å få med seg en bit av samlinge, var Jørn Olsen fra Skien. Han endte opp med å gi 16.000 for en bok som startet på rundt 5.000, men selv sier han at han ville gitt enda mer. 

- Jeg kom hit med ett mål for øye, og det var denne boken Jeg hadde gitt 30.000 hvis jeg måtte, det er jeg ikke i tvil om, slo Olsen fast. 


Jørn Olsen hadde tatt turen fra Skien for denne boken. Den skulle han ha, uansett pris. Foto: Martin Kværnes

 

Emneord: