Kenaz utfordrer Gamlebyen

Et nytt bevegelsessenter åpnet offisielt dørene i september. Nå ønsker de å motivere Gamlebyen til fysisk aktivitet og samvær.
Tirsdag, 5 november, 2019 - 16:10

 – Nå i det siste har denne typen sport begynt å blomstre i Oslo og er blitt mer og mer aktuell. Derfor er dette det perfekte tidspunkt å starte er samlested i Oslo og lage et hjem for alle parkourutøvere i byen, sier Antero Hein, medieansvarlig på Oslo Parkour Park. 

Oslo Parkour Park er et bevegelsessenter hvor hovedfokuset er fritrening og egentrening. Målet til Kenaz, organisasjonen som står bak prosjektet, er å lage et sosialt sted og et møtepunkt for alle som er glad i bevegelse.


Slik ser inngangen ut. Foto: Kinga Jarzabek

– Det ser ikke helt åpent ut fra utsiden, på banneret der ute står det “Her kommer Oslo Parkour Park”, i tillegg er det mye veiarbeid rett utenfor, så vi jobber med å gjøre det tydeligere at stedet er åpent, sier Lars Christian Seiersten, daglig leder på Oslo Parkour Park. 

Parken har fått støtte fra Frifondet og fra frivillige bidragsytere gjennom nettsiden Spleis. Men de er også avhengig av frivillig arbeid, og de som står bak prosjektet investerer både tid og penger i det. Oslo Parkour Park er under stadig utvikling, spesielt siden de planlegger en nyåpning i februar 2020. Planen så langt er å isolere veggene, få bedre gulv og speil for dansere, flere stenger og rør, og å skaffe utstyr for sirkusartister.


Lars Christian Seiersten forklarer hvordan man hopper riktig. Foto: Kinga Jarzabek

Gerd Kaisa Vorren som jobber med det administrative, forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger fra en spent lokalbefolkning som mener at Gamlebyen trenger et sted som dette. Her kan både unge og voksne komme og trene sammen, man kan utveksle ideer og erfaringer, og bli bedre kjent. 


Fra venstre: Astrid Mogstad, Lars Christian Seiersten og Jørgen Bøckman Mæhre. Foto: Kinga Jarzabek

Målet med parken er at alle skal kunne dra dit og trene på sine egne premisser. Oslo Parkour Park tilbyr klasser, flere ganger i uka, for dem som trenger et dytt til å komme i gang med treningen. Stedet er også åpent for dem som allerede er en del av et selvorganisert idrettsmiljø og er ute etter et sted hvor de kan trene. 


Fra venster: Astrid Mogstad og Lars Christian Seiersten. Foto: Kinga Jarzabek

Parkour er en urban sport som har vokst opp utendørs i storbyene. Likevel er det mange i dag som syns det er vanskelig å begynne ute blant folk. 

– Mange føler seg kanskje litt teite når de skal begynne å klatre i et tre som 30-åring uten at man egentlig kan det. Derfor er dette et perfekt sted å begynne, for her er det meningen at du skal gjøre det, forteller Lars Christian Seiersten.


Fra venstre: Lars Christian Seiersten, Jørgen Bøckman Mæhre og Astrid Mogstad. Foto: Kinga Jarzabek

Treningen har et selvutviklende fokus, der man ikke konkurrerer mot andre. Det handler om å hjelpe hverandre, dele kreativiteten og erfaringer med de rundt deg. 


Fra venstre: Astrid Mogstad, Lars Christian Seiersten og Jørgen Bøckman Mæhre. Foto: Kinga Jarzabek

Astrid Mogstad fant ut om Oslo Parkour Park gjennom et facebookarrangement og bestemte seg for å gi stedet en sjanse. 

– Jeg flyttet til Oslo i 2018, og ville ta en pause fra kampsport for å lære meg mer akrobatikk. Jeg gikk på turn i to semestre, men det ga meg ikke den fellesskapfølelsen jeg var ute etter. Derfor har jeg stor tro på Oslo Parkour Park og Kenaz, fordi det er en plass som er til for kun én ting. Man må ikke rydde bort utstyret etter timen, og man føler seg derfor ikke som en gjest, forteller hun. 


Fra venstre: Lars Christian Seiersten, Astrid Mogstad og Jørgen Bøckman Mæhre. Foto: Kinga Jarzabek

– Jeg har ikke vært her så lenge, men fra første stund visste jeg at dette var en koselig plass der jeg kunne slappe av og ha det gøy. Jeg er her nå en time i uken, og angrer aldri på en trening. Folkene her er inkluderende, oppmuntrende og like nerd som meg på bevegelse, og det er veldig gøy, fortsetter Astrid Mogstad. 


Fra venstre: Astrid Mogstad, Jørgen Bøckman Mæhre og Lars Christian Seiersten. Foto: Kinga Jarzabek

– Det som skiller oss mest ut er at dette er et veldig sosialt sted og et møtepunkt. Vi har en atmosfære som ikke bare byr på trening, sånn som et treningssenter, men det er også et hangout-sted for miljøet og for de som liker bevegelse, uansett alder og forutsetninger, forteller Lars Christian Seiersten. 


Jørgen Bøckman Mæhre, Astrid Mogstad og Lars Christian Seiersten. Foto: Kinga Jarzabek

Oslo Parkour Park har som plan å dra aktivitetene mer og mer ut av lokalet i framtiden.


Foto: Kinga Jarzabek

Emneord: