Årets mannsdag ble arrangert av Mannsforum på Kulturhuset i Oslo. Foto: Flicker: Jeff E. CC BY-NC-ND 2.0.

MannsForum vil inkludere menn i likestillingsdebatten

— Menn og fedre trenger også en barne- og familiepolitikk.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 10:56

19. November er den internasjonale mannsdagen. Dagen ble markert i Oslo med en konferanse på Kulturhuset arrangert av MannsForum. Under konferansen ble det satt fokus på gutter, menn, fedre og livskvaliteten deres i 2019.

En helhetlig likestillingspolitikk


Henrik Hammerhei Slevigen ønsker å inkludere menn i likestillingsdebatten. Foto: Privat. 

Styremedlem i MannsForum, Henrik Hammerhei Slevigen sier at det er viktig å tenke helhetlig på likestillingspolitikk.

Hva er de største utfordringene for norske menn i 2019?

- Gutter i skolen gjør det mye dårligere enn jenter.  Vi mener at skoleverket er nesten rigget til jentenes fordel. Vi er selvfølgelig veldig for at jenter gjør det bra på skolen, men guttene har blitt litt glemt. Vi mener at gutta også trenger en skolepolitikk. Vi er ikke i utgangspunktet store tilhengere av kvotering, men man kan ikke ha kvotering for kvinner i enkelte studier og ikke ha kvotering for menn. Vi vil ha en lik likestillingslov. Vi har ikke greid å inkludere menn i likestillingsdebatten og loven.

I tillegg til menns helse og livskvalitet, fokuserer MannsForum på barneloven og fedres rett til samvær med barn. Ifølge Slevigen kan man ikke oppnå likestilling uten å inkludere begge kjønn i ligningen.

Hvilke tiltak mener dere vil lede til likestilling?

- Vi ønsker å være en stemme for fedre og barn. Vi jobber veldig bredt, men hjertesaken vår er barneloven. Vi kjemper for barns rett til kontakt med far etter samlivsbrudd. Menn og fedre trenger også en barne- og familiepolitikk. Vi må tenke helhetlig i likestillingspolitikken, hvordan skal vi likestille kvinner i arbeidslivet, når vi ikke tilrettelegger for at menn skal ta mer av familieansvaret?

Ikke like stor oppslutning

Mens kvinnedagen blir markert med tog i flere land hvert år, har ikke mannsdagen fått like stor oppslutning. Ifølge Slevigen er det på tide å sette fokus på både menn og kvinner når det gjelder diskriminering.

Hva mener dere er grunnen til at det er større fokus på kvinnedagen enn mannsdagen?

- Det har ligget et premiss i likestillingsdebatten som sier at det kun er kvinner som blir undertrykt og at det er menn som undertrykker. Jeg tror at både menn og kvinner blir diskriminert på ulike måter, men menns smerte teller ikke like mye i debatten.  Menn er nok heller ikke like solidariske, vi har ikke organisert oss i like stor grad. Kvinner har jo organisert seg siden 1970 tallet. Vi mener at det blir et mye bedre samfunn for alle, hvis man inkluderer menn i likestillingsdebatten.

 

Emneord: