Konferansen fokuserer spesielt på digital sikkerhet for journalister. Foto: Aida Khorami

Ny teknologi utfordrer journalistikken

OsloMet arrangerte konferanse om sikkerhet for journalister. - Dagens teknologi fører til både muligheter og utfordringer for journalistikken.
Onsdag, 6 november, 2019 - 12:03

Fra 6.- 8.november arrangerer OsloMet, i samarbeid med Fritt Ord, UNESCO og Digital Journalism Research Group, sin årlige konferanse om sikkerhet for journalister. Konferansen tok for seg et vidt spekter av sikkerhet for journalister. Da spesielt med fokus rundt digital sikkerhet, og konsekvensene det har for samfunnet og demokratiet. Ifølge NRK utsettes hver fjerde norske journalist for trusler, på grunn av yrket deres. De har blant annet blitt utsatt for sjikane og trusler gjennom sosiale medier, post og ved direkte oppmøte.


Prosjektleder for Fritt Ord, Joakim Lie, mener at ny teknologi muliggjør overvåking og sensurering. Foto: Caroline Reistad / Fritt Ord 

Joakim Lie, prosjektleder ved Fritt Ord, mener at dagens teknologi byr på både muligheter og utfordringer for journalistikken. 

Hvorfor er det så viktig med fokus på sikkerhet for journalister i 2019?

- Vi har de siste årene blitt minnet på at den samme teknologien muliggjør overvåking, sensur og spredning av rykter og usannheter. De kan skade redaksjoner og journalister. Tenk deg en journalist som forsøker å ta kontakt med en kilde, og i det samme kontakten etableres, er kilden avslørt og sikkerheten satt på spill. Vi trenger gode tiltak for å motvirke slike scenarioer, forteller Lie. 

Har du et tips til fremtidige journalister?

- Jeg skal ikke driste meg til å komme med svaret på de teknologiske utfordringene. Men mye av poenget her er at det er en stadig pågående dynamikk mellom dem som misbruker teknologien, og redaksjoner og journalister som da må finne nye veier å omgå overvåkingen på. Det gjelder ikke bare den enkelte journalist - her må både redaksjoner og presseorganisasjoner spille på lag med teknologer, forskere og andre. Norske journalistmiljøer har mye å lære fra kolleger utenfra som har gjort sine erfaringer, avslutter Lie.