Reunion: Keane er endelig tilbake på scenen etter åtte års opphold. Foto: Cecilie Helgedal

Keane returnerer til stormende applaus

Etter mange års pause, annonserte Keane sin gjenforening tidlig i 2019. Fredag forrige uke sto de igjen samlet på Sentrum Scene.
Onsdag, 12 februar, 2020 - 12:52

Det britiske poprock bandet var tilbake i Norge den 7. februar, åtte år etter at de ga ut sitt forrige album. Nå er de aktuelle med albumet “Cause And Effect” fra 2019. 

Konserten på Sentrum Scene var utsolgt etter kun få dager, kunne PR- og markedsansvarlig Rune Valle Tangen melde til Journalen.  

– Det er plass til 1750 personer i konsertarenaen, så de er enda svært populære, sier han.


Oppvarming: Britiske Eliza Shaddad fikk sine 30 minutter på scenen før Keane fredag kveld. Foto: Cecilie Helgedal

Glade for å være tilbake

Et spent publikum som har ventet i 30 minutter etter oppvarmingsartisten sin konsert, bryter ut i trampende applaus idet kveldens hovedattraksjon trer ut i rampelyset.

Vokalist Tom Chaplin starter konserten noe uortodokst. Der de fleste artister velger å begynne rett på en sang, tar Chaplin tak i mikrofonen for å uttrykke hvor glade hele bandet er for å være tilbake. Både glade for det å være tilbake på turné som et band igjen, og også spesifikt å komme tilbake til Sentrum Scene i Oslo. 

Allerede her knytter han et bånd til publikum som varer konserten ut.

Deretter er det en pangstart med låten “You’re Not Home”, som også er første sang på det nye albumet. Publikum ser ut til å ha en uuttømmelig mengde energi å gi, noe som ikke går ubemerket hen hos noen av bandmedlemmene.

Midtveis i konserten tar Chaplin et øyeblikk til å sette ord på hvor overveldet de er av responsen fra kveldens publikum. Han tillater seg til og med å tildele Sentrum Scene-tilskuerne prisen for beste publikum så langt på turneen.  

Storfan fra begynnelsen

54 år gamle Kjersti Løken opplevde denne fredagskvelden sin første Keane-konsert, etter å ha vært fan av bandet siden deres første utgivelse i 2004.  

– Jeg kjøpte billettene i november i fjor, noe som ikke var lett siden de jo solgte ut veldig fort! Men det er jeg ikke overrasket over, smiler hun.  

Løken, som resten av publikummet, synger med til alle sangene og roser bandet med jublende applaus etter hver sang. Hun forteller videre at hun ikke er fra byen, og hadde derfor kjørt en time for å få med seg bandets tilbakekomst.

– Det var virkelig verdt det! Dette må jeg si er en av de bedre konsertene jeg har vært på, og det begynner å bli en del, sier hun og ler.  


Bandet tok selv til å applaudere publikum etter den siste låten. Foto: Cecilie Helgedal

Bandets oppløsning

I 2012 brøt bandet med hverandre. De forteller i et intervju til The Sun i 2019 at vokalist Tom Chaplin sitt rusmisbruk var en hovedgrunn til bandets oppløsning. 

I et annet intervju med CBS News forteller Chaplin og Tim Rice Oxley om hvordan pausen har fått de til å se seg selv i et nytt lys. 

De forklarer at tilbakekomsten til scenen er et resultat av at de savnet å lage musikk sammen, og mest av alt at de savnet vennskapet innad i bandet. 

Følelsesladet

Kontrastene under konserten er svært sterke. Det går fra en hoppende folkemengde til tårevåte øyne. 

Som Chaplin selv forklarer, pleier han å synge hitlåta “Bend & Break” med ansiktet vendt mot bandet. Dette fordi sangen er skrevet om de tøffe tidene de hadde sammen som musikere før de virkelig slo igjennom med det første albumet, “Hopes And Fears” (2004). 

Da siste sang av hovedsettet, “Somewhere Only We Know”, er ferdig og de fire bandmedlemmene går av scenen, står et trampende, jublende og applauderende publikum ivrig og venter på flere låter. 

Etter et minutt med stormende, og ikke et sekund avtagende, applaus fra Oslo-publikummet, returnerer Keane til sine plasser på scenen og gleder tilskuerne med tre ekstra låter – “I’m Not Leaving”, “Crystal Ball” og til slutt storslageren “Sovereign Light Café”. 

Takknemlig band og publikum

Deres siste album, “Cause And Effect”, ble utgitt 20. september 2019, men settlisten denne kvelden er likevel en blanding av nye og gamle hits. 

Publikum er tilsynelatende veldig fornøyd med bandets comeback, ettersom jubel og applaus varer uavbrutt fra sekundet bandet kommer på scenen til flere minutter etter at konserten er over.

Kontinuerlig gjennom de to timene bandet opptrer, viser de gang på gang sin takknemlighet for støtten og engasjementet fra fansen på Sentrum Scene. Pianist og hovedlåtskriver Tim Rice-Oxley løfter hendene i været og bøyer seg for publikum sammen med trommeslager Richard Hughes og bassist Jesse Quin.

Chaplin avslutter kvelden med ordene:

– We’ll see you soon!

 

Emneord: