Store klær for lite penger

Mange sliter med å finne klær i riktig størrelse. Carina Carlsen arrangerte derfor et klesmarked for størrelse 44 og oppover.
Fredag, 14 februar, 2020 - 12:56

Forrige torsdag ble en travel dag på Elsker i Oslo sentrum. Baren ble fylt med massevis av brukte klær, og mange valgte å benytte seg av muligheten til å kjøpe billige klær i sin størrelse. Det ble satt en øvre prisgrense på 200 kroner. Det var folksomt og lysene var dimmet inne i lokalet. Samtidig som kjente poplåter ble spilt i bakgrunnen, sto folk med mobilene sine og lyste opp klær, i et håp om å finne plagg som ellers er vanskelige å finne i store størrelser. Det møtte opp folk i alle aldre. Dette påvirket ikke stemningen, og baren var preget av mye latter og gode samtaler. 

Store kleskjeder har lenge blitt kritisert for at de ikke har et godt nok utvalg av klær i store størrelser. Kundene og selgerne på klesmarkedet anerkjenner at dette er et stort problem, og nevner at det er vanskelig å finne fine klær i sin størrelse. Mange mente at klærne som blir solgt har kjedelige farger og fasonger som sender en indirekte beskjed om at man må skjule seg. Dette fører til at mange velger å handle på nett, som ofte resulterer i bomkjøp. 

Kroppspositivisme

Carina Elisabeth Carlsen er personen bak arrangementet. Ideen til arrangementet fikk hun da hun en dag skulle prøve å finne en genser i skapet sitt, og det gikk opp for henne hvor mange klær hun har som hun enten ikke bruker lenger, eller aldri har brukt. I utgangspunktet hadde hun planer om å kun selge sine egne klær, men på grunn av stor interesse endte hun opp med å arrangere et helt klesmarked med flere selgere. 

Carlsen er en kroppspositivist og samfunnsdebattant som kjemper for at kvinner skal kunne ha et sunt forhold til kroppen sin uansett størrelse. Hun mener at måten vi ser på kropp i dag er snever, og ønsker en endring på dette. Carlsen står for at alle skal kunne føle at de er gode nok som de er, og håper på å inspirere flere til å tenke det samme. 

– Jeg tviler på at jeg får reddet verden med bare meg, men heldigvis er vi veldig mange, sier Carlsen. 

Ikke alltid så positivt

Carlsen snakker også om baksiden ved å være kroppspositivist. Hun forteller at hun har fått både voldtektstrusler og drapstrusler. 

– Folk blir veldig sinte. Jeg passer ikke normen. Jeg er en tjukk dame som står og hamrer på dørene, og det er veldig uvant for folk, sier Carlsen. 

Carlsen velger å ta avstand fra alle de negative tilbakemeldingene. 

– Jeg synes at de heller må gå inn i seg selv, og spørre seg: Hvorfor blir jeg så sint? 

Gullbarbie

- En årlig pris som blir delt ut til medie- og reklameaktøren som bruker ensidige skjønnhetsidealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge noe.

- Alle kan nominere og stemme.

- I 2018 vant Bik Bok prisen for å selge størrelser som ikke representerer virkeligheten.

- Årets vinner er Blogg.no på grunn av vage retningslinjer og ansvarsfraskrivelse.

Endringer skjer

For to år siden vant kleskjeden Bik Bok prisen Gullbarbie. Dette er en pris som deles ut av organisasjonen Press. Begrunnelsen for at Bik Bok fikk denne prisen i 2018 var fordi mange følte at størrelsene deres ikke var representative for mangfoldet. 

I en mail til Journalen skriver Bik Bok at størrelsene er blitt endret. Nå tilsvarer S størrelse 38. I følge Bik Bok er dette den vanligste standarden i det nordiske markedet. I tillegg har de i 2020 innført numeriske størrelser, og begge størrelsesskalaer er tilpasset kundene i det nordiske markedet. 

“Vi vil også understreke at det er vanlig at en kropp har to størrelser. Overkroppen kan være en M mens underkroppen kan være L. Vi ønsker alltid tilbakemeldinger fra kunder og butikk slik at vi kan sjekke produkter, og eventuelt korrigere for senere produkter”, skriver Bik Boks markedskoordinator Malin Kadestam til Journalen.