Barna på Hasle AKS venter spent på å få servert den neste retten. Foto: Hien Phan

Aktivitetsskolene må spise sunnere

I fjor ble det bestemt at alle aktivitetsskolene i Oslo (AKS) skal følge myndighetenes kostråd. Med bare 2,5 kroner per elev må skolene være kreative, men de får hjelp fra Geitmyra.
Onsdag, 4 mars, 2020 - 12:22

Torsdag holdt stjernekokken Even Ramsvik kokkekurs for ansatte fra aktivitetsskoler i hele Oslo. Kurset er en del av prosjektet «Læringsrik mat» av Geitmyra matkultursenter, som hjelper skolene med å spise sunnere og mer næringsrikt.

Helsedirektoratet skrev tidligere at skolene «bør» følge kostholdsrådene deres, men dette er omformulert til at AKS nå skal følge disse rådene.

Tverrfaglig prosjekt

I den reviderte rammeplanen for AKS i Oslo står det at det er viktig at elevene får erfaring med å tilberede måltider og få kunnskap om ernæring. Selje Lyngset fra Geitmyra forteller at prosjektet deres også skal være tverrfaglig for å tilpasse anbefalingen.

– Det handler om både ernæring, naturfag, historie og kultur. Når vi lager maten kan vi snakke om hvor ingrediensene kommer fra. Visste de at kanel kommer fra bark, for eksempel? Alt dette kan vi ta inn i undervisningen, sier Lyngset.

Trangt budsjett

“Læringsrik mat” vektlegger viktigheten av at barna blir med på matlagingen.

– Det er viktig for at elevene skal få kunnskap om mat som de ikke har fra før, og et eierskap til maten de skal spise. Da får de mer lyst til å spise sunt, forteller prosjektleder for «Læringsrik mat» Anna Werenskiold.

Videre forteller hun at budsjettet på 2,5 kroner per barn per måltid kan skape utfordringer for å følge kostrådene.

– Det er veldig lite penger til mat, men man kan få til ganske mye for 3 til 5 kroner per barn per måltid. Når man begynner å jobbe med råvarer i stedet for ferdigprodusert mat, blir det rimeligere, sier Werenskiold.