Stavernfestivalen er en av mange norske festivaler som ikke ønsker å avlyse med det første. Foto: Olav Stubberud

Festivaler henger i en tynn tråd

– I den ekstraordinære situasjonen som Norge og store deler av verden befinner seg i grunnet koronaviruset, er det faktorer utenfor Stavernfestivalens kontroll som avgjør dette, sier Jøran Kristensen.
Fredag, 3 april, 2020 - 14:47

Til Journalen forteller Jøran Kristensen, content manager for Stavernfestivalen AS, at de jobber på som om Stavernfestivalen 2020 finner sted som planlagt 9. - 11. juli. Stavernfestivalen er ikke den enste festivalen som foreløpig går som planlagt. På en rekke festivalers nettsider meldes det om at de følger korona-situasjonen tett og at de følger myndighetenes råd og tiltak.

En ekstraordinær situasjon


Jøran Kristensen, content manager i Stavernfestivalen AS. Foto: Privat

Koronaviruset skaper usikkerhet i mange bransjer, festivalbransjen er intet unntak. Det er enda uvisst for de fleste festivaler om de vil gå som planlagt eller ei til sommeren. Til tross for viruset har ingen av de store festivalene ennå avlyst. Til VG melder blant annet festivalene Oslo Sommertid, Øyafestivalen, Palmesus og Kadetten at de fortsatt jobber for gjennomføring og planlegger som om det blir festival. Hvilke retningslinjer som kommer kan ha store økonomiske følger for festivalene. Stavernfestivalen i Larvik kommune skal i år arrangeres for 20. gang. Internasjonale artister som A$AP Rocky, Future, Major Lazer og Martin Garrix er allerede bekreftet til årets arrangement. 

– Vi er positive til framtiden, uavhengig av hva som skjer i 2020, sier Jøran Kristensen. 

Festival med smitteverntiltak 

Stavernfestivalen, som mange andre arrangementer, er dekket av en såkalt Force Majeure- forsikring. Dette er en forsikring som trer i kraft ved uforutsette hendelser, eksempelvis naturkatastrofer og lignende. Force Majeure vil gjelde om festivalen ikke lar seg arrangere på grunn av koronapandemien. 

– Helse kommer alltid først og vi kommer aldri til å arrangere en festival som går på bekostning av dette, forteller Kristensen.

Videre forteller Kristensen at en del av jobben deres nå er å skissere hvordan årets festival vil komme til å se ut med hensyn til smitteverntiltak på arena og camp. 

Regjeringen har lagt fram en kompensasjonsordning for kulturlivet på 300 millioner kroner som blant annet er ment for å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg. Jøran Kristensen forteller at dette så vidt de vet ikke er en pott som Stavernfestivalen faller inn i.  

Kritisk for artister


Arne Hurlen har sammen med resten av Postgirobygget opptredt på Stavernfestivalen tre ganger. Foto: Tore Sætre / Wikimedia 

Til Journalen forteller Philip Ruud, kreativ leder for managementet SDKT Entertainment, med store, norske artister som Dutty Dior og Isah, at det er helt kritisk for artister dersom hele sommeren blir kansellert. Dette er majoriteten av inntektskilden til en artist. Selv har de foreløpig bare måtte utsette annonseringer på et par festivaler. 

Rockegruppen Postgirobygget er booket til Stavernfestivalen for fjerde år på rad. Vokalist i gruppen, Arne Hurlen, sier at de hittil har fått avlyst to konserter og noen eventer. Fra juni til september har de mange konserter og festivaler. 

– Ryker alt dette blir det svært dramatisk, økonomisk ragnarok og sorte hull for hele bransjen. Brått er det null inntekt for alle, og fremdeles utgifter. Lett å regne ut at det er ganske ille, sier Hurlen. 

Han forteller at de ikke avlyser noe selv, men at det er arrangørene som blir tvunget til å avlyse. I mai skulle de opptre på Landstreff Stavanger i Kongeparken, men dette arrangementet ble annonsert avlyst onsdag 25. mars. 

Endring i sommerplanene

Sofie Hyun Pettersen Malsten (18) er en av mange som var på Stavernfestivalen i 2019. Siden den gang har hun gledet seg til årets festival. 

– Jeg synes det er veldig trist hvis vi ikke får dratt på Stavern i år. Det er den siste sommeren hvor alle fra videregående fortsatt er samlet og hvor vi ville dra på festival sammen hele gjengen, sier Malsten. 


Sofie Hyun Pettersen Malsten (18) var på Stavernfestivalen i 2019, men tror ikke hun får dratt i år. Foto: Privat

Videre forteller hun at hun på den andre siden skjønner godt hvis det blir avlyst, da man hele tiden vil være tett oppå hverandre og møter nye mennesker 

– Jeg hadde og har fortsatt veldig lyst til å kjøpe billetter, men etter koronaviruset tror jeg ikke at jeg tør å bestille. Jeg er redd for at det blir avlyst og at vi ikke får pengene våre tilbake, sier Malsten. 

For de som allerede har bestilt billetter, forteller Jøran Kristensen at refusjon vil bli tatt stilling til ved en eventuell avlysning.

Et utvalg av fortsatt planlagte festivaler sommeren 2020

 • Piknik i Parken          (11.-13.juni, Oslo)
 • Elvebris                   (19.-20.juni, Elverum)
 • Tons of Rock           (25.-27.juni, Oslo)
 • Oslo Sommertid       (26.-27.juni, Oslo)
 • Kadetten                        (30.juni-1.juli, Sandvika)
 • Kongsberg jazzfestival (1.-4.juli, Kongsberg) 
 • Palmesus                      (3.-4.juli, Kristiansand)
 • Stavernfestivalen         (9.-11.juli, Stavern)
 • Øyafestivalen      (11.-15.august, Oslo)
 • Findings Festival (21.-22.august, Oslo)
 • Parken                  (21.-22.august, Bodø)