Ozzy og Lord Nelson er blant de mange kattene Dyrenes Hus har reddet inn i samarbeid med Sommerkatten. De bor nå i fosterhjem hos Lynn Moltzau. Foto: Marie Grensbråten Lorvik

Mange fant ut det var fint med katt: Nå blir mange dumpet

Tiden med hjemmearbeid så mange muligheten til å adoptere kattunger. Det ser man nå tydelige spor av, i det man nærmer seg et rekordantall hjemløse katter som blir reddet.
Mandag, 12 oktober, 2020 - 21:00

Skriver du ordet ‘kattunge’ inn i søkefeltet på Finn.no, vil du få opp over 400 resultater. 

Tjenesten har lenge blitt brukt som marked for å selge kattunger, enten de er rasekatter med stamtavle eller en helt vanlig huskatt. Omplasseringsorganisasjoner fra rundt om i hele landet har lenge benyttet seg av Finn.no for å kunne annonsere katter de har inne som trenger nye hjem. Likevel ser man nå at disse typene annonser nærmest drukner innimellom alle kattungene, både små og store, som trenger nye hjem.

Hva er forskjellen fra tidligere? Nå ligger kattene ute for flere tusenlapper, og annonseres gjerne med en viss prosent av en populær rase.

Alle dumper kattene nå

– Det har vært en tørkeperiode i sommer, forteller Lynn Moltzau, kommunikasjonsansvarlig for Dyrenes Hus. 

Nå, derimot, ser man at en stor andel av kattene som ble adoptert og kjøpt i vår, blir overlatt til seg selv ute. Stadig vekk er Sommerkatten, en samarbeidspartner av Dyrenes Hus, ute og fanger inn redd og hjemløse katter, både ensomme streifere og katter i kolonier. 

– Ved enkelte situasjoner, tar vi inn katter som trenger nye hjem grunnet allergi, eller slikt, men det er hovedsaklig kolonikatter.

Moltzau forteller og hvordan Sommerkatten fordeler de fangede kolonikattene på Dyrenes Hus sine fosterhjem og FOD-gården (foreningen for omplassering av dyr). Selv er hun fosterhjem for katter reddet inn fra forskjellige kolonier, og hun sier at det er en givende, men tid-krevende jobb å gjøre dem trygge.

– Mange av kattene er jo født ute, og de som ikke er det kan ha mange forskjellige traumer. Man kan jo egentlig ikke noe annet enn å bare være tålmodig.

Adoptober

Denne måneden er det Adoptober hos Dyrenes Hus. Moltzau forteller at hun først så begrepet hos en amerikansk omplasseringsorganisasjon, og synes det var et fint tiltak. 

Når ordet da hadde en like god klang på norsk, tok det ikke lang tid før det ble tatt i bruk på deres sosiale medier.

– Jeg har ikke sett noen andre bruke det, men målet er jo at dette blir et ord alle organisasjoner i Norge som jobber med dette, kan ta det i bruk.

I dag har Dyrenes Hus over 120 fosterhjem, hvor de mange fangede kattene får lov til å venne seg til hvordan det er å bo med mennesker og utvikle sin personlighet, før de får lov til å flytte til helt egne hjem. Flere av kattene som allerede har funnet sine nye hjem, kommer fra nettopp disse fosterhjemmene, noe som gir en ny mulighet for en annen hjemløs katt å kunne få en ny sjanse i livet.

Sånn har Dyrenes Hus jobbet i over 160 år, og det er ingen tvil om at de ikke kommer til å stoppe med arbeidet.

Emneord: 
Tags: