Zainab Abu Seriah (55) og Hussam Abu Seriah (55) vil komme tilbake til Norge før Zainab blir tom av medisin. Foto: Privat.

- Jeg går tom for medisin hvis jeg ikke kommer tilbake til Norge så fort som mulig

Zainab Abu Seriah er redd for å bli tom for medisinen sin, og på grunn av koronasituasjonen må hun vente på å få lov til å komme tilbake til Norge.
Tirsdag, 24 november, 2020 - 16:55

Hussam Abu Seriah og Zeinab Abu Seriah er norske statsborgere. De har vært i Norge i 11 år. I alle disse 11 årene har de pleid å reise til Palestina og komme tilbake til Norge, men på grunn av koronasituasjonen har det blitt vanskelig for dem.

- Vi vil reise til Norge, men det er mange regler som vi må følge, sier Hussam. 

Zeinab Abu Seriah har en sykdom som heter revatisme. Hun har en fast medisin som hun må ta.

- Jeg er redd for at jeg går tom for medisin i desember før jeg får lov til å reise til Norge. Hvis jeg ikke tar medisinen, får jeg fryktelig vondt, sier Zeinab

Det er mange utfordringer som møter Zeinab, blant annet at hun må registrere seg i grupper for å reise i gruppevis fra Palastina til Norge. De må vente i kø fordi hver uke sendes en gruppe. I tillegg har de ikke mulighet til å velge flyselskap fordi det er begrenset. Derfor må de bare velg et flyselskap, og reisedato blir fastsatt av myndighetene. 

Finne andre måter 

Deres sønn prøvde å sende medisin til Palestina, og han fant ut at det tar to dager, men problemet er at det ikke tilbys kjølig post. Da blir medisinen ødelagt, forteller de.

- Jeg har også prøvd å ringe til europeisk helseforsikring for å høre om jeg får hjelp. De sa at vi ikke får hjelp fordi vi er utenfor Europa, forteller Hussam. 


LEGE: Nina C. Bryhn. Foto: Lommelegen.no 

Revatisme i Norge 

Nina C.Bryhn er indermedsiner og ekspert hos Lommelegen.no. Hun forteller at  revatisme er en fellesbetegnelse på over 200 sykdommer som angriper ledd, muskler, senehinner, nerver, hud, lunger, slimhinner og andre organer. 

Det er over 300,000 nordmenn har en eller annen type revmatisk sykdom, i følge Norsk Revmatikerforbund.