Statsministeren holdt innlegg under One People Summit for Biodiversity. Foto: Skjermdump One People Summit for Biodiversity

Statsministeren på toppmøte for biologisk mangfold

Norge ble kalt pioner. Samtidig kritiseres regjeringen fra flere hold for mangelfull oppfølging.
Onsdag, 13 januar, 2021 - 13:29

Mandag deltok statsminister Erna Solberg på One Planet Summit for biomangfold. Målet er at klima og miljø igjen skal komme på dagsorden blant verdenslederne etter nesten et år med koronapandemien i sentrum.

Under arrangementet ble Norge kalt en pioner og viktig internasjonal aktør for biomangfold og klimafinansiering.

I sitt innlegg understrekte statsministeren viktigheten i å integrere biomangfold som en del av klima- og miljøkrisen. Hun trakk frem Norges innsats mot avskoging som et eksempel på regjeringens biomangfoldspolitikk, og nevnte at Norge nylig har signert en fornyet uttalelse fra Amsterdam Declarations Partnership med fokus på å hindre avskoging.

Samtidig kritiseres regjeringen for mangelfull oppfølging.

Riksrevisjonen kom i desember 2020 med en rapport som vurderte nasjonal oppfølging av FNs bærekraftsmål som kritikkverdig. Norges oppfølging av bærekraftsmålene for biomangfold rangeres dårligere enn samtlige naboland ifølge Sustainable Development Report.

I en e-post til Journalen sier generalsekretær for miljøorganisasjonen Sabima, Christian Steel, at Norge gjør mye bra i internasjonal målestokk, men at mer må gjøres for å bevare mangfoldet. Regjeringen har ikke nådd et eneste av FNs 20 naturmål for 2020 (aichimålene), og organisasjonen regner ikke Norge som foregangsland på gjennomføringen hjemme. I tillegg sier han at regjeringen rapporterer for positivt på Norges vegne internasjonalt, og innrømmer for få feil. 

Emneord: