Flere norske regissører fikk i natt beskjeden om at de er videre i konkurransen om en Oscar-nominasjon. Foto: Sam Moqadam / CC Unsplash

Oscar-håp for Oslo-regissører

Filmene "Håp", "Gunda", "Sparekoret" og "Kunstneren og tyven" er alle videre i konkurransen om å bli nominert til Oscar.
Onsdag, 10 februar, 2021 - 13:58

Ved midnatt natt til onsdag, ble kortlisten over hvilke filmer som er videre i konkurransen om å bli nominert til en Oscar publisert, det er første gang at fire norske filmer har kommet så langt. AvisaOslo og VG har også omtalt saken.

“Kunstneren og tyven” av Benjamin Ree, og “Gunda” av Viktor Kosakvoskij er de to norske dokumentarene som er med videre på kortlisten over totalt 15 kandidater til Oscar-prisen for beste dokumentarfilm. Torfinn Iversens kortfilm “Sparekoret” er en av ti kandidater på listen i kategorien beste live action kortfilm. 

Jubler

“Kunstneren og tyven” av Benjamin Ree har blitt trukket frem av både BBC, Washington Post, Rolling Stone og fler som et av høydepunktene i filmåret 2020.

– Akkurat nå har jeg ikke ord! Det å være i dette selskapet, blant kremen av dokumentarer fra 2020, er helt ubeskrivelig. Jeg er så stolt av filmen og av våre to hovedkarakterer, Bertil og Barbora, og takker dem for denne utrolige historien og for at jeg fikk være med hele veien, sier Oslo-regissøren til VG

Benjamin Ree er tidligere journaliststudent ved Oslomet, og jobber nå som dokumentarfilmskaper for VGTV. Ree fikk Nordisk Films talentpris 4. februar i år. 

Saken fortsetter under bildet 


Filmskaper og journalist Benjamin Ree. Foto: Kristoffer Kumar 

Dokumentaren følger kunstneren Barbora Kysilkova mens hun danner et vennskap med Karl Bertil-Nordland, en mann som stjal kunstverket hennes.

Flere på kortlisten

Den norskproduserte dokumentaren “Gunda” er også på kortlisten, i samme kategori som “Kunstneren og Tyven”. 

– Jeg er litt satt ut. I et år med rekordmange, 238 filmer i dokumentarkategorien, er det helt utrolig at filmen om Gunda har nådd opp som én av 15 filmer. Som produsent for filmen er jeg både utrolig glad, stolt og ydmyk over å få representere den, sier Rehoff Larsen til VG

«Gunda» er laget i Norge, med regi av russiske Viktor Kosakovskij og Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant som produsent. Filmen er en svart-hvitt dokumentar om grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger.

Emneord: