Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt tirsdag kveld en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Skjermdump fra regjeringen.no

Dette sier Høie om student-påsken

Studenter kan reise hjem, og de kan være hjemme etter påske. Det innføres digital undervisning på høyskoler og universiteter fra og med 25.mars, opplyser helseministeren.
Onsdag, 24 mars, 2021 - 10:50

pressekonferansen tirsdag uttalte helseministeren seg om koronatiltakene til over påske. Tiltakene vil i første omgang gjelde til og med 12. april. 

På et nasjonalt nivå innfører regjeringen nå en rekke inngripende tiltak. Deriblant utvider de én-meters-regelen til to meter, og der det ikke vil være mulig å overholde to meters avstand, vil det være anbefalt bruk av munnbind.

Det anbefales maks to gjester på besøk, og det innføres nasjonalt skjenkeforbud. 

Det ble innført også nye reiseregler for påsken. Dette gir studenter mer forutsigbarhet i tiden som kommer.

Studenter kan reise hjem 

For en tid tilbake oppsto det full forvirring hos studentene fordi de først fikk grønt lys for å reise hjem til familien i påsken, men kort tid etter dette ble det anbefalt å holde seg i den kommunen man er bosatt i.

Det ble likevel presisert en tid etter det igjen at studenter kunne reise hjem.

Dette var et viktig poeng Bent Høie gjentok under tirsdagens pressekonferanse. 

– Vi anbefaler at alle reiser som ikke er nødvendige, utsettes med disse unntakene. Reiser til og fra arbeid, når det ikke er mulig med hjemmekontor, reiser til familie for studenter uten familie der de studerer, og reiser til hytter og fritidspoliger sammen med egen husstand, uttalte helse- og omsorgsministeren under pressekonferansen. 

Det ble understreket at tiltak i kommuner som har strammet ytterligere inn, slik som i Oslo, vil gjelde foran de nasjonale tiltakene. 

Ikke helt stengt 

Fra og med torsdag 25. mars innføres det digital undervisning på høyskoler og universiteter. På spørsmål fra Journalen om hvorvidt dette vil bety at linjer som i dag tilbyr fysisk undervisning vil miste muligheten til dette, svarer Høie følgende: 

– De som er nødt til å være til stede for å ha progresjon i sine studier har mulighet til unntak. Lesesaler og bibliotek kan være åpent, men det skal ikke være større forelesninger, sier han. 

Videre presiserer han at alt som kan foregå digitalt, skal være digitalt.

– Det betyr at veldig mange studenter ikke trenger å dra tilbake til studiestedet, hvis de har dratt hjem i påsken, den første uken. Dette fordi de i stor grad kan følge undervisningen digitalt, sier han. 

Dermed kan flere studenter planlegge en to-ukers hjemreise, hvis det skulle være ønskelig. 

– Tror alle tjener på det 

Maja Cecilie Romstad studerer økonomi og forretningsjus ved BI i Oslo, og er fornøyd med forutsigbarheten studenter nå får fra regjeringen. 

– Det er selvfølgelig veldig fint at studentene får forutsigbarhet ved at vi vet at undervisningen vil forbli digital, og dermed unngår slike kontrabeskjeder som vi fikk på nyåret. Det tror jeg alle tjener på, fordi det vil redusere noe av den hyppige reisingen som oppsto på nyåret, sier Romstad til Journalen. 


Maja Cecilie Romstad er BI-student og glad for at studenter nå får mer forutsigbarhet. Foto: Constance Thuv

Hun er selv fra Namsos i Trøndelag, men har bestemt seg for å forbli i Oslo denne påsken. 

– Jeg har valgt å ikke reise til Namsos, fordi smitten i Oslo er så ute av kontroll nå, og jeg har ikke lyst til å ta sjansen på å smitte foreldre og besteforeldre. Ja, det er kjipt, men alternativet er så mye verre, sier hun.