Politiinspektør i Sør-Øst Politidistrikt, Per Thomas Omholt, fortalte til VG at hovedteorien til politiet er sykdom, men venter på full rapport vedrørende tilregnelighetsspørsmålet. Foto: Politiet (CC BY-ND 2.0 Flickr)

Kongsberg-rettssaken starter i mai

Rettssaken etter Kongsberg-drapene skal etter planen starte 11. mai.
Mandag, 17 januar, 2022 - 15:16

Mannen bak Kongsberg-drapene skal i retten 11. mai, forteller Laagendalsposten. Armert med blant annet pil og bue tok gjerningsmannen seg til Kongsberg sentrum den 13. oktober i høst. Fem mennesker ble drept og ytterligere to ble skadet.

Erkjente forholdene

Den siktede, Espen Andersen Bråthen, har erkjent de faktiske forholdene, men har ikke tatt stilling til skyldspørsmålene. NRK kunne i høst fortelle at politiet samarbeidet med 24 fornærmede, blant andre 16 mennesker som på ulike tidspunkt har blitt utsatt for hendelser av gjerningsmannen. 

Spørsmål om tilregnelighet

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Per Thomas Omholt, fortalte til VG i desember at en hovedteori var sykdom. 

– Det ble foretatt en rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede de to første døgnene, en såkalt prejudisiell observasjon. Den pekte på at det var tegn til at siktede hadde vrangforestillinger, fortalte han da til avisen. 

Politiet hadde ikke gjort noen konklusjon på spørsmålet om tilregnelighet, og avventer dette til den fullstendige rapporten ankommer. Politiet kunne heller ikke avklare Bråthens forklaring rundt motiv for handlingene til VG.

Emneord: