En journalist ble angrepet og truet på livet under en antivax-demonstrasjon i Paris lørdag. Illustrasjonsfoto: Matthew Henry/ Wunderstock

Truet på livet under koronademo

En AFP-journalist ble angrepet av koronademonstranter i Paris lørdag. Nå anmeldes forholdet som en trussel mot ytringsfriheten.
Tirsdag, 18 januar, 2022 - 12:44

I forbindelse med den omstridte innføringen av koronapass i Frankrike, tok flere hundre antivax-demonstranter til gatene i Paris lørdag. Under demonstrasjonen ble en journalist fra det franske nyhetsbyrået Agence France-Presse (AFP) utsatt for et voldelig angrep og truet på livet. Dette melder tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). AFP opplyser i en pressemelding at de nå vil anmelde forholdet som en grov trussel mot ytringsfriheten.  

Videojournalisten ble angrepet av en maskert mann med megafon som skrek drapstrusler til henne, skriver FAZ. Hun skal raskt ha blitt omringet av om lag 50 demonstranter. To sikkerhetsvakter som fulgte det franske AFP-teamet, rykket inn for å få journalisten i sikkerhet og ble selv angrepet med batonger og flasker. En av sikkerhetsvaktene skal ha pådratt seg store hodeskader etter sammenstøtet, skriver AFP i sin pressemelding.

«AFP fordømmer at verbale, og nå også fysiske, angrep mot våre medarbeidere blir stadig mer vanlig. Vi bekymrer oss sterkt over det nye voldsnivået», skriver nyhetsbyråets styreleder Fabrice Fries i pressemeldingen

Antivax-demonstrasjonen ble arrangert av den franske nasjonalistpartiet Patriots. Dette er andre gang AFP opplever trusler mot sine medarbeidere under koronademonstrasjoner i Frankrike. I juli i fjor ble to videojournalister hetset og spyttet på under en demonstrasjon arrangert av den samme gruppen. Det franske nyhetsbyrået fordømmer det de mener er en økende trusseltrend mot journalister i et stadig med splittet politisk miljø i Frankrike. 

«Vi er fast bestemt på å forsvare utøvelsen av fri journalistikk i felt», skriver Fries videre.

Nyhetsbyrået vil anmelde de aktuelle demonstranene for overfall, drapstrusler og hindring av ytringsfriheten. Den franske innenriksministeren Gérald Dermanin kunngjorde mandag at hendelsene vil bli etterforsket, ifølge FAZ