Equinor stanser nye investeringer i Russland og skal starte å avslutte pågående prosjekter. Foto: chumlee10 (CC BY-SA 2.0 Flickr)

Equinor trekker seg ut av Russland

Styret i Equinor har besluttet å stanse nye investeringer i Russland. De har begynt prosessen med å gå ut av de eksisterende prosjektene i landet.
Mandag, 28 februar, 2022 - 12:41

Equinor har drevet virksomheten i Russland i overenstemmelse med gjeldende sanksjoner fra Norge, EU og USA. Selskapet holder tett kontakt med myndighetene i Norge, EU, USA med flere, og vil etterleve betingelsene fra de nye sanksjonene som er relevante for vår virksomhet, skriver Equinor i en pressemelding natt til mandag.

– Dette er et vendepunkt for vår virksomhet, og det var etter en totalvurdering den rette beslutningen, sier talsperson i Equinor Ola Morten Aanestad til NRK.

Aanestad sier deres posisjon i Russland har vært lønnsom og den har hatt vekstpotensial, men at den ikke har vært veldig stor i forhold til totalvirksomheten i Equinor. Han påpeker at det er en stor beslutning at de trekker seg ut.

Ved utgangen av 2021 hadde selskapet bokført anleggsmidler til en verdi av 1,2 milliarder dollar i Russland.

Aftenbladets kommentator og energiekspert Hilde Øvrebekk sier til NRK at det handler om både sikkerhets- og omdømmesituasjonen.

Øvrebekk påstår Equinor har tatt valget blant annet fordi de ikke kan ha forbindelser til det russiske regimet som går til krig i Ukraina.

– Vi har vært opptatt av at det skal være åpenhet mot det vi gjør, og vi skal etterleve de sanksjonene som har vært der. Det er en totalvurdering som gjør at styret har befattet den befattet den beslutningen som de gjorde, sier Aanestad.

Emneord: