Ny rapport understreker Norges svekkede evne til å håndtere lufttrusler. Foto: Defence Imagery (CC BY-NC-ND 2.0) Flickr

Norge utsetter å kjøpe våpen

Russlands invasjon av Ukraina har ført til at en rekke Nato-land ruster opp forsvaret. Det norske forsvaret utsetter innkjøp av mobilt luftvern, ifølge TV2.
Mandag, 28 mars, 2022 - 13:39

Tidligere denne måneden presenterte Forsvarets forskningsinstiutt (FFI) den årlige Forsvarsanalysen. Der kom det frem at Norge ikke er godt nok forbredt på lufttrusler på kort sikt. FFI skriver det befinner seg et “kritisk gap” i håndteringen.

Ønsker å prioritere luftvern

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er klar på at det ønskes å prioritere blant annet luftvern. 

– Hvis jeg hadde fått mer penger, så er det luftvern, investeringer i langtrekkende presisjonsild og økt bemanning. Det sa jeg i 2020, og det sier jeg fortsatt i dag, sier forsvarssjefen til TV 2.

Forsvaret har tidligere forsøkt å gjennomføre en ambudskonkurranse på mobilt luftvern. Ambudet som tidligere var avlyst, er nå lyst ut på nytt.

– Etter å ha gjennomgått tilbudene fant vi at vi fortsatt har behov for mer informasjon fra industrien før vi kan ta en beslutning, uttaler spesialrådgiver i Forsvarsmateriell Endre Lunde til TV2.

Burde ruste opp

Magnus Håkenstad er forsker ved institutt for forsvarsstudier. Han mener situasjonen i Ukraina burde føre til en rask opprustning av det norske forsvaret.

– Det er bedre å gjøre for mye for tidlig, enn for lite for sent, sier Håkenstad til TV2.

Han mener opprustningen bør fremskyndes så mye som overhodet mulig. Med sikkerhetssituasjonenen i verden vil forsvarsmateriell bli mer ettertraktet og ventetiden vil trolig øke. 

– Alle skal kjøpe samtidig, og det kommer til å være rift om anskaffelsene. Dette bør ideelt sett skje i samarbeid med allierte, men det er uansett lurt å begynne så snart som mulig, sier IFS-forskeren til TV2.