Finn Skårderud på scenen hos Cappelen Damm. Foto: Andrine Resvoll

Samtidsdiagnoser, jazz og øynene

Dagsaktuell tematikk fra kjent fransk forfatter var blant det som sto på dagsorden under den lille kulturfestivalen.
Fredag, 1 april, 2022 - 09:22

– Kanskje fikk Houellebecq rett, sier Finn Skårderud.

Han har stått på scenen hos Halvbroren kafé, Cappelen Damm sin egen bokkafé, i lokalene hvor forlaget holder til. Der har han holdt foredraget som er titulert Sammen er vi deprimerte, om forfatterskapet til den franske forfatteren Michel Houellebecq, og tendensene fra forfatterskapet som vi ser i dagens samfunn. 

Skårderud er en av Norges mest kjente psykiatere, og er internasjonalt anerkjent som ekspert på spiseforstyrrelser.

– Det er skrevet påfallende mye om depresjon, men det er skrevet lite dagbøker av folk med tung depresjon, sier Skårderud. 

 


Mathias Eick, en av Europas ledende jazzmusikere, sto for kveldens musikalske innslag. Foto: Andrine Resvoll Foto: Andrine Resvoll

Han har fulgt forfatterskapet til franskmannen tett, som han sier har skrevet systematisk om det depressive i 25 år. I forfatterskapet trekker han frem fokuset på det å være vestlig og priviligert, men samtidig ulykkelig, og at man føler seg dømt til å være ulykkelig. 

Her trekkes det paralleller til dagen samfunn. Houellebecq kaller han for en samtidsdiagnostiker. 

– Vi får ikke til psykisk helse. Det går som smått feil vei med statistikken, og i dag er det de mellom 15 og 25 år som har minst tro på fremtiden, sier Finn Skårderud. 

Kroppens fantastiske kamera

Kvelden inneholdt mer enn kun foredraget til Skårderud. Torsdagens begivenhet er en del av Boktips Live, et arrangement der forfattere og andre kulturpersonligheter møtes.

Kveldens tematikk og utvalg forfattere har bydd på alt fra Drammen, til øynene og jazz.

Sara Nøland, legestudent ved UiO og øyeforsker, var på scenen for å snakke om det hun omtaler som kroppens fantastiske kamera.

– Etter å ha forsket på øyet, har jeg blitt opptatt av å observere andre sine øyne, sier hun.

Nøland har nå skrevet en populærvitenskapelig bok om nettop dette organet, om alt fra funfacts til forskning.


Forsker Sara Nøland på scenen under Boktips Live. Foto: Andrine Resvoll Foto: Andrine Resvoll

I boka tar hun også for seg sykdommer som kan oppdages via øyet, og hvor aktuelt øyehelse også vil være i fremtiden. 

– I dag er rundt en tredjedel av befolkningen nærsynte, mens WHO har anslått at halvparten av oss vil være det allerede i 2050. Det har mye å gjøre med det at øye har fått andre arbeidskår enn for hundrevis av år siden, blant annet fordi vi bruker mye tid fremfor skjermen, sier hun.

Drammen

Jazzmusiker Mathias Eick holdt flere musikalske innslag i løpet av kvelden. 

På scenen sto også forfatter Kristian Klausen, som snakket om sin nyeste bok Den lille mannen fra Argentina, den foreløpig siste i romansyklusen om hans hjemby Drammen. Her setter han kjente personligheter inn i omgivelser han kjenner godt. 

Emneord: