Netflix er stadig populær 10 år senere. Foto: Flickr.com (CC01.0)

10 år med Netflix i de norske hjem

Ti år etter lanseringen i Norge, er Netflix stadig den mest populære strømmetjenesten.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 15:32

Ifølge tall fra Norsk mediebarometer abonnerer 66 prosent av befolkningen på den amerikanske film og serietjenesten.

I anledning av ti-årsdagen til Netflix, dro Journalen ut på OsloMets campus, for å høre hva studentene tenker om Netflix, hvilke serier som hitter for tiden og om de husker den første gangen de brukte strømmetjenesten.


På tross av at Jakob A. Reid liker Netflix sin algoritme, foretrekker han andre strømmetjenester som HBO Max Foto: Emma Juul Vraa

– Husker du første gang du så på Netflix?

– Nei, men det er lenge siden. Det var vel kanskje da det kom ut, og det ble veldig populært. Rundt 2013, vil jeg tro at jeg begynte, sier student ved Administrasjon og ledelse Jakob A. Reid (24).

Farvel til lineær-tv  

I de ti år som Netflix har gjort det mulig å strømme serier og film hjemme fra stuen har det skjedd mye. Men en ting er sikkert forbruket av strømmetjenester er steget, og det har blitt mer vanlig for oss å droppe lineær tv-en. Spør man de studentene, har de også merket en endring i deres tv-vaner siden strømmetjenestene gjorde deres inntog.

– Har Netflix eller strømmetjenester generelt påvirket måten du ser tv på?

– Ja absolutt, om ikke bare Netflix, så i hvert fall strømming generelt. Netflix og HBO og sånn type ting, det tar jo over. Hjemme hos, der hvor foreldrene mine bor, så er det ikke lenger vanlig lineær tv. Bare strømmetjenester, og så ser vi på NRK tv hvis det er det, sier Reid.

Også studerende ved Bachelor i Farmasi, Sandra Marie Løberg Nguyen (25) merker en endring.

– Det har blitt så lett tilgjengelig, det er ingen reklame. Det er jo nesten ingen som ser på tv lenger, sier hun.

Algoritme og vanesak

I løpet av de siste tiårene har stadig flere tjenester funnet vei til den norske forbrukeren. Tall fra Norsk mediebarometer viser en jævn økning av betalende abonnenter til strømmetjenester fra 2016 til 2021. 

Men mens nye tjenester som HBO Max og Disney + stadig vinner inn på markedet, så er det ikke tvil om at Netflix fortsatt er et trygt sted å gå hen når det blir fredag kveld og godteriet er kjøpt. For de studerende er det Netflix sin store katalog samt algoritme, hvilken gjør det lett å finne titler som passer til deg, som er grunnlaget. Men også vanen.

– Og så er det vel litt mer en vane tror jeg, det var en av de første strømmetjenestene man brukte. Det er lett å forholde seg til, sier Nguyen.

Netflix sin algoritme gjør også at det er lett tilgengelig å finne innhold som passer til deg. For Sandra Marie Løberg Nguyen betyr dette at hun særlig velger det som er mest populært


For Sandra Marie Løberg Nguyen er det Netflix serien Squid Game som står sterkest i hennes hukommelse Foto: Emma Juul Vraa

– Jeg går vel egentlig som oftest i det som er mest populært. Det som bare dukker opp. Litt sånn topp ti. Og så står det jo hvor kompatibelt det er med noe du har sett på før.

Spør man studentene hva de ser på Netflix akkurat nå, rejser vi et par år tilbake i tiden. Jacob A. Reid forteller hvordan han nu ser på Narcos, en serie som kom ut på Netflix i 2015.

Netflix er altså til stadighed populært, til trods for at det er 10 år siden strømmetjenesten ble lanceret i Norge. 

Emneord: