Arrangørene har holdt på i timevis med å rigge til i kinolokalet. Jutha Chamsoongnern. Foto: Emilie Hauger Tangen

Egget Kino skaper samhold og filmglede

Vennegjengen bak Egget Marked er klare med nok et prosjekt denne høsten, og inviterer filmglade Osloborgere inn i varmen på Melahuset. 
Søndag, 16 oktober, 2022 - 19:43

– Ideen kom til oss da vi satt sammen i hagen en kveld, og vi snakket om hvor fantastisk det ville vært med utekino her! Dette sier Jutha Chamsoongnern til Journalen før visningen av “Amélie” fredag kveld. 

Denne kveldens visning av “Amélie” er nummer to i det som trolig blir en lang rekke filmvisninger utover vinteren. Selv om utekino var den originale planen, har det norske høstværet gjort dette vanskelig å gjennomføre. Kinokonseptet har fått prøve seg en gang allerede, da med 90-tallsklassikeren “The Talented Mr. Ripley” på skjermen. Dette skal tydeligvis ha inspirert vennegjengen til å fortsette prosjektet, og ideen om utekino ble til en månedlig bevegelig kino. 


Flere studenter har valgt å tilbringe denne fredagskvelden foran filmlerretet. Tirill Svaler. Foto: Emilie Hauger Tangen

Samlingspunkt og møteplass

Tirill Svaler, bibliotek- og informasjonsvitenskapsstudent ved OsloMet, er blant de som skal se Amélie denne fredagskvelden.

– Jeg syns det er et veldig godt initiativ, og etter covid har jeg savnet litt det fellesskapet man kan finne i slike arrangementer, mener Svaler. 

Konseptet skal ifølge arrangørene være nettopp dette; et samlingspunkt og en møteplass for å se film.  

– Jeg tror unge i dag syns det er litt gøy med gamle filmer, og derfor velger vi å hovedsakelig vise filmer som ikke går på kino. Vi har lange lister med filmer vi har tenkt på sammen som kunne vært kule å vise, men vi ser selvfølgelig litt an hva folk har lyst til å se. Også skal det være litt sesongbasert. I desember må det jo bli en julefilm, sier Chamsoongnern engasjert. 

Krever tid og arbeid

Mens samtalen pågår begynner folk å strømme til i andre etasje på Melahuset der arrangørene har ordnet i stand med lys, snacks, stoler og sofaer. Det lukter popcorn, og rolige jazztoner spilles av på anlegget mens publikum faller til ro foran lerretet. 


Det tilbys et godt utvalg kinosnacks. Sara Tonning. Foto: Emilie Hauger Tangen

Kioskansvarlig i kveld er Sara Tonning, som også har vært med å starte konseptet sammen med Jutha. Med på laget har de også Magnus Harsheim og Haakon Herlik.


Kino er den perfekte aktiviteten på en kald høstdag. Foto: Emilie Hauger Tangen

FIlmvisnigene Egget Kino arrangerer er gratis å delta på. 


Kinodate er ingen dum idé. Foto: Emilie Hauger Tangen

Før filmstart er det Harsheim som presenterer filmen. Han har også stått utenfor og ønsket publikum velkommen inn. Herlik har hatt ansvar for det meste av det tekniske, og sier selv at pulsen har vært høy gjennom dagen.

– Vi har støtt på litt tekniske problemer, som man alltid gjør, men ting har heldigvis ordnet seg nå og jeg kan slappe av igjen, sier Herlik lettet. 


I ekte Paris-stil er Helene og Tora klare for filmvisning av “Amélie”. Foto: Emilie Hauger Tangen

Helene og Tora er også blant de som har funnet veien til Melahuset denne kvelden, sammen med sin Paris-glade bestemor som så gjerne ønsker at de tar på sine røde bereter før Journalen tar bilde. Noe de gjør litt motvillig. 

Egget Marked, gjengens opprinnelige prosjekt, startet forøvrig opp i 2020. Som de selv så fint beskriver det på Instagram er dette “et marked som ønsker å skape safe-space for lokale ildsjeler.” Detaljer om hvor og når markedene finner sted annonserer de på Instagram.