Olav Kapperud (62) står foran noen av Deichman sine filosofibøker, som var temaet for onsdagens hyllelangs. FOTO: Kamilla Gran Solberg.

Inviterer til å "gresse" i hyllene

Deichman i Bjørvika vil vise frem samlingen sin på over 450 000 forskjellige medier; «hyllelangs» er et av initiativene.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 23:47


På onsdagens “hyllelangs” var det filosofi som var temaet. Her er kun litt av den store samlingen som finnes på Deichman. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Hver onsdag inviterer Deichman i Bjørvika de som vil til å få en guidet tur kalt «hyllelangs», blant utvalgte sjangre, slik som kunst, historie, religion og filosofi; som det var denne onsdagen.

– Vi har satt sammen en slags presentasjon av en del av den store samlingen vår, som skal gjøre det lettere å finne frem. Vi viser først og fremst den fysiske samlingen, og plukker frem noen bøker som er inspirerende, morsomme og interessante, sier Olav Kapperud (62).

Enhver som jobber ved Deichman i Bjørvika kan skape sin egen hyllelangs-presentasjon, ut ifra sine egne interesser, som gjør at de kjenner fagstoffet best. Kapperud fortsetter:

– Alle som jobber her har en lang erfaring både med drift av bibliotek og presentasjon av bøker, så vi har foreløpig valgt å basere det på våre private interesser, inntil vi får mer erfaring med publikums ønsker.


Denne damegjengen var en del av de som var med på onsdagens “hyllelangs”, og kom ut av opplevelsen inspirerte og klare for å “gresse”. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Damene som vil «gresse»

Formålet med presentasjonene er å engasjere og inspirere folk til å «gresse» i bokhyllene, men hva vil det egentlig si?

– Det betyr å gå langs hyllene med hodet på skrå og finne bøker man er interessert i å lese. Finner man en spennende tittel, ta den ut av hylla og se hva det handler om, og om det interesserer nettopp deg eller meg, forteller Kapperud.

 

Noen av de som vil la seg inspirere er denne damegjengen fra Oslo. Hver onsdag drar de på en felles aktivitet, og denne gangen ble det «hyllelangs» på Deichman, som de forteller at de skal være med på igjen.

– At man kan melde seg på, og det er gratis, var jo kjempebra, sier Inger Johanne Holter (68).

– Man kan ta med seg en venninne, eller mannen sin, og ta det som en hyggelig aktivitet, sier Vigdis Donovan Larsen (73) entusiastisk.

 

Et supert tiltak

Etter spørsmål om de ville anbefalt det til andre, er de alle enige om at de absolutt ville det.

– Absolutt! Det er et veldig bra tiltak. Det er jo en velsignelse, for å si det rett ut, med dette nye biblioteket som har så mye i seg, både av arrangementer, arkitektur og bøker. Det gamle Deichman var ikke inviterende slik som denne, det er noe som har skjedd med kulturinstitusjonene, som dette er et supert eksempel på, skryter Ragnhild Monclaire (70).

Damegjengen forteller videre at de har blitt veldig inspirert til å «gresse» i hyllene, og synes metaforen er morsom.

– Det er et godt begrep, kom på gressing! avslutter Monclaire mens hun ler med venninnene.

 

Emneord: