Illustrasjonsfoto vev

Kunsthåndverkerne i Kongens gate stenger dørene etter 44 år

Utsalgsstedet og galleriet er drevet på frivillig basis av tjuetre ulike kunsthåndverkere og har eksistert på ulike adresser i Oslo i nesten et halvt århundre. De selger håndlaget kunst innen tekstil, glass, keramikk og tre. Men - nå har de ikke lenger råd til husleie og 15.januar stenger de dørene for godt.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 15:34

Ellen Momrad Vistveen (79) er tekstilkunstner og var med på å starte konseptet på midten av 1970-tallet. Hun forteller at det begynte som et opprør hvor kunsthåndverkerne var lei av å bli sett på som en undergruppe av norsk brukskunst. De var også lei av å måtte selge via organiserte butikker som krevde for høy prosent av salget. De ville begynne for seg selv, være kunstnerstyrt butikk og resultatet ble Kunsthåndverkerne i Kongens gate. 

– I begynnelsen gikk det veldig bra med salget. Siden har det gått litt opp og ned. Nå går det generelt nedover med omsetning, forklarer Ellen 

Hun beskriver videre den solidariske driften de har valgt for butikken 

— Vi er tjuetre stykker tilknyttet butikken som står her for hverandre. Av det vi selger går trettifem prosent til utgifter. Men vi selger ikke nok til at vi kan betale så høy husleie. Hver måned går vi i underskudd. Så har vi andre utgifter i tillegg.  Det er litt gammeldags å drive butikk på denne måten. Vi står jo her gratis, så økonomisk har det vært et minusprosjekt. Men viktigheten av å ha en møteplass, og det at man alltid kan stikke innom her - det har vært veldig fint. 

Viktig felleskap 

Galleriet og utsalgsstedet har vært et viktig møtested for både kunsthåndverkere og trofaste kunder gjennom flere tiår.   

—Denne plassen har betydd veldig mye for folk. Hver og en sitter alene på verkstedet, så har dette vært et felles møtested for oss. Vi kjenner hverandre godt, vi er som en familie nesten. Vi er helt på gråten over at det er slutt. Alle som kommer inn her nå, ser på skiltet om at vi skal slutte med forferdelse. Jeg tror det kommer til å bli et stort savn. Det er helt sikkert. Det er rart å legge ned. Nå har vi begynt å snakke om hvem som skal ha spotter og hvem som skal ha monter. Men, sånn er det, avslutter hun 

På kunsthåndverkernes Facebook-side har det rent inn med støtteerklæringer etter annonseringen om at det nå er slutt;  

‘’Mine Oslobesøk blir langt fattigere. Har i alle år vært et yndet besøk’’ skriver en bruker. ‘’Så veldig trist! Dere vil bli dypt savnet, og byen blir fattigere!” Skriver en annen.

Emneord: