Røngtenredsel: Ved mammografi, en forebyggende brystkreftundersøkelse, brukes en slik røntgenmaskin/mammografiapparat. Ifølge Kreftforeningen er det flere som ikke møter til oppsatt time, noe som kan skyldes redsel. FOTO: Kaja Skråmm.

Færre Oslo-kvinner møter til mammografi

I 2021 fikk 3991 kvinner i Norge påvist brystkreft. Gjennom mammografiprogrammet og tidlig oppdagelse av eventuell brystkreft, overlever ni av ti kvinner. Tross mange overlevende viser det seg at 25 prosent av kvinner i Norge ikke møter til oppsatt mammografitime. I Oslo er statistikken enda dystrere.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 15:25

 

 35 prosent av kvinner i Oslo møter ikke til mammografi 

Rosa sløyfe-aksjonen oppsto etter at amerikanske kvinner på 1990-tallet krevde større oppmerksomhet på brystkreftforskning. I Norge er arrangerer Kreftforeningen og Brystkreftforeningen aksjonen. Målet er at flere skal overleve, og at de som overlever får bedre livskvalitet etter brystkreftbehandling.

Årets tema for aksjonen er tidlig oppdagelse. Kvinner i alderen 50-69 år innkalles annethvert år til røntgenundersøkelse, kalt mammografi. På landsbasis er det 25 prosent av kvinnene som ikke møter opp til timen. I Sogn og Fjordane, Nordland og Rogaland er tallet på 20 prosent. Hovedstaden har høyest andel kvinner som ikke møter, her er det hele 35 prosent som ikke stiller til mammografitimen. Seksjonsleder ved Brystdiagnostisk senter Oslo universitetssykehus, Mari Muri Holmen, peker på to grunner til dette:

– For det første: I Oslo er det mulig å få utført mammografi i privat regi (private røntgeninstitutt) og mange benytter seg av det tilbudet. For det andre er det mange kvinner i Oslo med innvandrerbakgrunn, og det er vanskeligere å nå fram til denne gruppen.

– Tror mange er redde


Støtter alltid Rosa sløyfe: Aline Pascal (45) støtter Rosa sløyfe-aksjonen hvert år: – I år likte jeg ikke sløyfen så godt, så da måtte jeg støtte på en annen måte ved å løpe. Foto: Kaja Skråmm.

Rosa sløyfe-løpet er en del av Rosa sløyfe-aksjonen, og arrangeres i år for syvende gang. Løpet og aksjonen er en påminner om at man før takke ja til mammografiscreening. Aline Pasca (45) er blant deltakerne på Rosa sløyfe-løpet. Hun er for ung til å være en del av det offentlige mammografiprogrammet, men har likevel valgt å sjekke seg hvert andre år.

– Jeg har ingen i familien som har hatt brystkreft, men jeg vil være føre var. Jeg følger en matblogger på Instagram, og i sommer fikk hun påvist kreft. Det var en påminner om at det kan ramme hvem som helst, sier Aline Pasca (45).

På spørsmål om hvorfor hun tror mange ikke møter til mammografi svarer hun følgende:

– Jeg tror mange er redde. De er redde for hva utfallet skal være eller at de skal få en beskjed de ikke vil ha.

Bør sjekke brystene selv


Frivillig og frisk: Gro Brenden har vært frivillig i Kreftforeningen siden hun fikk påvist brystkreft for over 20 år siden. Foto: Kaja Skråmm.

Slik sjekker du brystene selv

- Still deg foran speilet i bar overkropp og se nøye. Hevelser, søkk, hudforandringer.

- Strekk armene i været. Kjenn etter klumper. 

- Kjenn etter forandringer i armhulene.

- Endringer betyr ikke kreft, men oppsøk lege ved forandringer.

- Det er lurt å sjekke brystene annenhver måned.

Kilde: Kreftforeningen

Sammenlignet med for 60 år siden får dobbelt så mange brystkreft. Heldigvis er det flere som overlever. Blant de overlevende er frivillig i Kreftforeningen, Gro Brenden (73).

– Jeg fikk påvist brystkreft da jeg var 52 år. Jeg hadde ikke noen klump eller ujevnheter i brystet. Uten mammografi hadde det nok ikke blitt oppdaget, forteller Gro Brenden (73).

Hun fikk påvist brystkreft på et tidlig stadium, og tror selv at det var avgjørende for vellykket behandling uten senskader.

– Jeg kjenner dessverre mange som ikke gikk til oppsatt time, og fikk påvist brystkreft når det var for sent. Det er viktig at man går til timen, og at man sjekker seg selv jevnlig, meddeler Gro Brenden (73).

Hun tror også at mange er redde for både å gå til mammografi, og å sjekke seg selv.

– Det er viktig at man gjør det. Det er det alternativet vi har, avslutter Gro Brenden (73).

 

Emneord: