Bilde: Byråd Omar Samy Gamal (t.v.) og Ordfører Marianne Borgen (t.h) jubler med gjengen fra Lif Laga (midten) etter utdelingen av frivillighetsprisen. Foto: Eline Rustad Østmoe

Presser ut fordommene

Torsdag kveld mottok Lif Laga Oslo kommunes frivillighetspris. – Prisen løfter og anerkjenner hele bydel Stovner, sier leder Åsmund Gylder.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 12:44

Organisasjonen, som ble opprettet i 2016, har slagordet «Vi skaper ungdomskraft». Det handler om ungdom, epleplukking, møteplasser og å skape verdier for fellesskapet. Ungdomskraften fra Stovner er med igjennom hele prosessen fra frø til eplemost. Fra jord til bord. I 2022, frivillighetens år, har stovnerungdom plukket omtrent 12 tonn epler, presset 25 tonn epler til flere tusen liter eplemost. Eplemosten selges fra eget butikklokale på Stovner Senter, som de låner gratis av senterselskapet Citycon.

En bydel med fordommer

– Lif laga løfter opp en hel bydel, og kjemper imot alle fordommene mot barn og unge på Stovner, sier byråd for kultur idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV).

Byråden ledet også juryen som delte ut frivillighetsprisen, legger til at stovnerungdommen er noen av de fineste og flinkeste ungdommene i hele byen.

Leder for Lif laga, Åsmund Gylder, kjenner godt på alle fordommene som er med på å stigmatisere en hel gruppe ungdommer.

– De ungdommene som det skrives negativt om i media, er en veldig liten del av alle ungdommene som bor i bydelen. Det gjelder nok bare rundt en prosent av de 4000 ungdommene som er med i Lif laga, sier Gylder.

Serveres på ordførerens kontor

Det var ordfører Marianne Borgen i Oslo, som delte ut frivillighetsprisen i frivillighetens år 2022. Etter at hun leste opp juryens begrunnelse for Lif laga, kom hun med en personlig tale til bedriften. SV-ordføreren, som flere ganger har vært med å plukke epler med Lif laga, røper at hun hvert år kjøper en stor kasse med eplemost.

– Uansett hvem det er som kommer på besøk til ordføreren i Oslo, statsledere eller vanlige folk som vil snakke med meg, får de smake på Lif laga sin eplemost, sier Borgen til stor applaus fra salen.