Maria Ødegaard og Bente Larsen serverer mat og drikke til brukere og besøkende. Foto: Maiken H. Bergsmo
Rus

Retretten får nye lokaler

Retretten er en ideell brukerstyrt stiftelse som hjelper dem som sliter på grunn av egen eller andres avhengighet. Onsdag var det duket for offisiell åpning av nye lokaler.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 18:37

Gjennom 20 år har stiftelsen jobbet praktisk med å hjelpe folk ut av avhengighet og kriminalitet. Retretten har nå fått nye lokaler tvers over gaten for Det Norske Teater. Ansatte, brukere og besøkende møttes for den offisielle åpningen. På programmet var det mingling, foredrag, mat og musikk. 


Daglig leder Morten Nesbakken gjør seg klar til dagens arrangement. Foto: Maiken H. Bergsmo

Miljøbevisste 

Morten Nesbakken er daglig leder for Retretten, og forteller at de har stått på for å gjøre de nye lokalene fine og freshe. 

– Prinsippet om sirkulær økonomi er viktig. Vi har gjenbrukt alt som har vært mulig å gjenbruke fra de forrige lokalene. I tillegg har vi vært aktive på Finn, og med litt pruting har vi fått veldige gode priser.

Unikt behandlingsteam

Han forteller videre at stiftelsen deres er helt unik når det kommer til måten de jobber med brukerne på. Alle som er ansatt hos dem, har selv tidligere følt avhengighet på egen kropp. Dette gjør at de ansatte på en helt annen måte kan sette seg inn i hvordan brukerne har det. 

– Systemet mange brukere møter greier ikke å gi et så helhetlig tilbud, med en så dyp forståelse som det vi kan. For oss er det viktig at brukerne og de ansatte er på like fot. Og vi tror måten vi møter brukerne på, gir en sterk tillitsbase. Alle som kommer til oss blir møtt med respekt, og vi lytter virkelig til hva brukerne ønsker og trenger for å komme på riktig spor igjen. 


Psykiater Lars Lindroth holder foredrag under den offisielle åpningen. FOTO: Maiken H. Bergsmo Maiken H. Bergsmo

NADA Øreakupunktur

Benyttes som forebygging og supplement i rehabilitering.

Kombinerer vestlig og østlig medisin i utvikling av sitt program. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler programmet i behandlingen av blant annet rus- og psykiatripasienter.

God hjelp

En av brukerne sier han har benyttet seg av tilbudene til Retretten i åtte år. For han er stiftelsen veldig viktig. Ikke bare er det et bra sted å møtes for å være sosial, men stiftelsen har også behandlet han med NADA-øreakupunktur. 

– Øreakupunkturen har dempet angsten min. Den har også hjulpet mot depresjon og abstinenser, så jeg er veldig glad for at dette er noe Retretten tilbyr. 

 

 


​En plakat om NADA-øreakupunktur. Foto: Maiken H. Bergsmo ​

Bra miljø

Maria Ødegaard er miljøarbeider og sier hun trives godt i stiftelsen. Det er en givende jobb, og responsen fra brukerne er positiv. 

– Vi er de eneste som tilbyr NADA-øreakupunktur, og mange sier det gir gode resultater. Under behandlingen setter vi på new age-musikk, med blant annet hval- og skoglyder. 

Føler seg forstått 

En annen bruker forteller at hun har kjent til stiftelsen siden 2011. 

– Det som er så fint med Retretten er at alle forstår hva du har gått gjennom. Du trenger ikke forklare deg når du møter opp her. 

Hun sier videre det er et fint fellesskap blant brukerne, og at Retretten er et godt tilholdssted. I tillegg trekker hun frem livsmestringskursene som en god hjelp på veien ut av avhengigheten. 


Besøkende Ann Kristin Martinsen forsyner seg fra tapasbordet. FOTO: Maiken H. Bergsmo Maiken H. Bergsmo

Bredt tilbud 

Retretten legger stor vekt på kunnskapsformidling som en del av tilfriskningen. Med kurs, foredrag, og gjennom samtale med de ansatte, får man god støtte og veiledning fra dem som selv har kommet seg ut av avhengighet. Ulike aktiviteter er også en viktig del av tilbudet. Blant annet yoga i samarbeid med Back in the Ring.

Helt nytt er helsehjørnet. Her tilbys veiledning innenfor ernæring, i tillegg til andre viktige psykologiske tema som skyld, skam, selvfølelse og seksualitet. På huset kan man også finne tre hunder som jobber som «pelsterapeuter». Den positive effekten av kontakt med dyr er godt dokumentert. 

– Men vi tar selvsagt hensyn til allergi, og har egne soner for dyrene, sier Nesbakken. 


Morten Nesbakken med en av pelsterapeutene. Foto: privat

Stiftelsen har 20 års jubileum i desember i år. Det er en stor begivenhet for Retretten, og de tenker å holde på i minst 20 år til. Forhåpentligvis vil de etterhvert kunne utvide arbeidet sitt med et ambulerende tilbud, og digitale løsninger for å nå flere brukere.