Direktør Jessica Krogen Ernes har selv slitt med sosial angst. Å være frivillig har hjulpet henne mye. Foto: Siri Ellingsen Aaby.

Studentfrivilligheten kan endre liv

Det Norske Studentersamfund holdes i gang av engasjerte frivillige. Fredag arrangerte huset studentenes frivillighetsdag, for å takke de som bidrar.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 16:21

Frivillighetens år 2022 markeres med arrangementer rundt om i hele landet. På Chateau Neuf, hjertet i Oslos studentfellesskap, gikk studentenes frivillighetsdag sin gang fredag kveld. Maiken Arnesen fra Frivillighet Norge innledet kvelden med varme ord fra scenen. 

– Studentfrivilligheten er noe av det beste som finnes. Det er sosialt, er med på å danne fellesskap, og gir oss uvurderlige opplevelser.

Arnesen viste også til ensomhet blant studenter, og understreket at frivilligheten kan være med på å snu trenden. 

– Å være frivillig kan gjøre hverdagen til noe gøy og lærerrikt. Det kan bety en endring i et liv. 


Maiken Arnesen fra Frivillighet Norge slo et slag for studentfrivilligheten. Foto: Siri Ellingsen Aaby.

Har blomstret i frivilligheten 

Frivillighetens år har tre hovedmål: Få med flere i frivilligheten, bryte barrierer for deltagelse og gjøre folk kjent med verdiene av frivillighet. 

Jessica Krogen Ernes har vært direktør i Det Norske Studentersamfund siden januar, og bidrar gjennom jobben sin med å oppfylle disse målene. Dessuten har hun tidligere vært svært aktiv i studentersamfunnets egne foreninger. 

– Hva mener du personlig er det beste med å være frivillig?

– For meg så har det vært det sosiale, og å skaffe seg et nettverk, det er også sånn jeg på en måte har klart å lande denne jobben her. Det er et veldig bra miljø her synes jeg.

I følge Ernes har hun selv vokst som person fra hun først valgte å være frivillig. 

– Jeg har jo slitt litte grann med sosial angst, så jeg føler at jeg har blomstret veldig og utfordret meg selv ved å gjøre ting jeg ikke turte før. 

En sosial arena 

Ensomhet er nokså vanlig blant studenter. I SHoT-undersøkelsen fra 2022, oppga 29 prosent av deltagerne at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med. 

– Hvordan kan studentfrivilligheten bidra til økt inkludering?

– Jeg synes at alle studenter burde bli med i en forening fordi det gir veldig mye, ikke bare det sosiale men også at du bygger opp erfaring, for eksempel gjennom å stå i en bar eller være med på å arrangere et arrangement for andre studenter, sier Ernes.

Hun mener videre at det å være frivillig gir en mestringfølelse. 

– Så det er utrolig bra sånn sett, at man kjenner på mestring ved å utrette noe for andre studenter. 

Rekordbooking

Selv om studenter er travle, og kanskje lever i en selvsentrert tid, er det mange som velger å være frivillige. Det Norske Studentersamfund merker også stor pågang. Ernes kan fortelle at huset har rekordbooking fra eksterne foreninger.

– Vi har over 80 bookinger i måneden, så vi har en egen ansatt som tar i mot alle henvendelsene. I ukedagene skjer det over 10 arrangementer her. 

At mange studenter tar på seg frivillige verv og deltar på arrangementer, kan skyldes et ønske om å utrette noe større. 

– Jeg har også vært leder i Koreaforeningen på UiO, og der kjempet vi for å få koreansk tilbake som en bachelor, for den ble lagt ned i 2004. På samme måte, hvis du melder deg inn i Framtiden i våre hender, som har et veldedig mål, så kan man jobbe for noe godt, mener Ernes. 

I følge Ernes kan foreningslivet i tillegg være en fin overgang til det faktiske arbeidslivet.

– Vi har jo også frivillige teknikere som jobber på huset som får da muligheten til å prøve seg ut i jobb under konserter før de faktisk finner seg en jobb. 

Av frivillige for frivillige 

Studentfrivillighetens dag ble arrangert for å sette pris på dem som bidrar frivillig, og for å rekruttere nye. De som møtte opp fikk gratis mat, og hadde muligheten til å møte andre fjes. Mange kom og for å se konserten med urørt-vinner Michelle Ullestad, som også stod på programmet.  

Blant dem som deltok på kvelden, var Erling Stangnes og Henriette Mikkelsen. Begge har erfaring fra foreningslivet på Chateau Neuf. 

– Vi har vært med i Teater Neuf siden 2018, forteller Stangnes.

– Der setter vi opp teaterstykker, helt frivillig. Vi får ikke noe tilbake for det annet enn at det er veldig gøy, bemerker Mikkelsen. 


Henriette Mikkelsen og Erling Stangnes har det gøy i teaterforeningen Teater Neuf. Foto: Siri Ellingsen Aaby. 

Lavterskel tilbud som skaper samhold

Mens Mikkelsen kom ned til arrangementslokalet etter å ha vært på teaterprøver, jobber Stangnes frivillig som tekniker under kvelden. De er begge svært positive til studentfrivilligheten. 

– Hva er det beste med å være med i teaterforeningen?

– Samhold kanskje? Og så er det en veldig fin måte å få seg venner på i studietiden, uten å spesifikt holde seg til de som går på samme universitet eller høyskole, fortsetter Mikkelsen. 

Stangnes trekker frem at foreningen gir ham muligheten til å dyrke en hobby, sammen med likesinnede. 

– Teater er noe jeg liker å holde på med, og i foreningen får jeg gjøre det sammen med folk som har samme interessen. Og så er det veldig gøy å få gjøre det på en måte hvor det ikke trenger å være profesjonelt, litt sånn lavterskel.