Slik så det ut da Katarzyna Nowicka kom til bålplassen Foto: Privat

Turgåer fant uslukket bål

Bålsesongen er i gang. Det kan føre til farlige situasjoner i Oslos skogsområder.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 11:30

Tok ansvar

Mandag 10.oktober fant Katarzyna Nowicka et bål som ikke var slukket da hun gikk tur med hunden sin. Bålplassen er i Husebyskogen på Røa i Oslo. Nowicka forteller at det er mange barn, familier og hundeeiere som bruker bålplassen. Nowicka kan fortelle at det i tillegg er en del rådyr i skogen, og at det ikke er langt til boligområder. 

—Da jeg så bålet, tenkte jeg med en gang at dette kunne bli farlig. Jeg ble overrasket da jeg så at det fortsatt var flammer på bålet. Jeg tenkte at det kunne oppstå en skummel situasjon ettersom det var veldig tørt og mye løv på bakken, sier Nowicka.

Hun forteller at det var svak vind som muligens kunne få flere gnister til å starte. Nowicka slukket bålet ved å spa jord over glørene. 

Vil minne naboer på bålvett

Nowicka valgte å dele hendelsen på facebookgruppen “Røa - Et av Oslos beste bo-områder”. Flere medlemmer av facebookgruppen har lagt igjen kommentarer som gir utrykk for at de synes dette var en skummel hendelse. Nowicka valgte å dele opplevelsen for å minne andre på hvordan man tenner og slukker bål på en trygg måte. 

—Det handler ikke om å henge ut de som gjorde dette. Det viktigste for meg var å formidle at alle som bruker bålplassen må huske å ta med seg vann eller en spade slik at man får slukket bålet. Ved å sørge for trygg bålbrenning passer man ikke bare på seg selv, men også naboene sine, sier Nowicka.

Selv kommer Nowicka fra en familie hvor flere er frivillig i brann og redingstjeneste. Hun forteller at hun er ekstra oppmerksom når hun går på tur.

—Mange vet ikke hvor fort en liten brann kan få en hel skog til å brennne, avslutter Nowicka.

Kan være straffbart

Aurora Framnes er politistudent ved Polithøyskolen i Oslo. Hun kan fortelle at det kan få strafferettslige konsekvenser dersom man opptrer på en slik måte at brann kan forekomme. 

-Det kommer selvfølgelig an på hvor man tenner opp bål, men man kan få bot dersom man ikke viser vanlig aktsomhet, sier hun.

Tid for utekos

Mellom 15.april og 15.septmeber er det generelt bålforbund i landet. Nå er det igjen sesong for å tenne bål. I en pressemelding fra Norsk Friluftsliv skriver generalsekretær, Bente Lier, at man alltid bør ha slukkemidler tilgjenglig. Videre understreker Lier at så lenge man viser bålvett er det mye positivt som kommer med bålsesongen. 

—  Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten. Så lenge man viser bålvett og er obs på skogbrannfare, er det bare å komme seg ut og nyte den unike stemningen bålet gir, sier Lier til Norsk Friluftsliv. Norsk Friluftsliv kommer med tips til trygg bålbrenning i sin pressemelding. 

  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slukke ved behov.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slukket.
Emneord: