Jentegjengen håper dagen kan utgjøre en forskjell, men synes den trenger en bedre formidling. Foto: Kamilla Gran Solberg.

Visste du at det var jentedagen på tirsdag?

Den internasjonale jentedagen er til for å styrke jenters grunnleggende menneskerettigheter. Men blir den godt nok fremmet? Ifølge noen av OsloMet sine elever, er det et stort forbedringspotensial.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 17:20

Hvorfor er jentedagen viktig?

Ifølge Plan-Norge.no blir jenter diskriminiert på blandt annet disse måtene: 

  • 12 millioner jenter blir giftet bort hvert år.
  • Det er flest jenter i lavtlønnede yrker. 
  • 13 millioner jenter mellom 6 og 17 år går ikke på skole.
  • Jenter opplever økt risiko for seksuell vold og tvangsekteskap under krig og konflinkt.

Kilde: Plan-Norge.no

Til tross for at jentedagen står for en viktig sak, er det mange som ikke vet at det finnes en slik dag. Celine Olsen (21) sier:

– Jeg visste ikke at det var det i dag.

– Jeg visste ikke at det fantes, jeg, svarer venninnen Mille Hovden Nielsen (19).

De er alle enige om at det burde bli markedsført bedre, og etter spørsmålet om det burde blitt merket tydeligere, ler de alle og sier ja i kor. Hovden Nielsen tilføyer:

– Hvis det skal nå ut til unge så må det jo ut på sosiale medier.

Jentene håper at den internasjonale dagen utgjør en forskjell, men at budskapet burde bli bedre gitt.

– Målet er vel at dagen skal gjøre en forskjell etter hvert. Men med tanke på at det ikke er så mange som vet om den enda, vet jeg ikke hvilken forskjell den utgjør, sier Camilla Olszewski Ingier (22).

Likevel er jentegjengen i kantinen på OsloMet enige om at det er viktig å ha en slik dag. Samtidig mener Mari Kristine Ottersen (21) at man burde jobbe daglig for menneskerettigheter for alle:

–  Det er viktig å tenke over det hver dag, ikke bare på den dagen det faktisk står at det er jentedagen, men at man har det i hodet hver dag.

– Uansett når det kommer til likestilling er det viktig å fremme det, og hvis en sånn dag kan gjøre det bedre, så er det selvfølgelig viktig å ha det, tilføyer Camilla Olszewski Ingier (22).

– Noe mer enn bare en kone

En annen jentegjeng i kantinen på OsloMet blir også overrasket over at det er den internasjonale jentedagen.

– Jeg viste ikke at det fantes, men det trengs og burde vært satt mer fokus på, sier Thorhild Simonsen Olsen (23).

Venninnen Nora Marie Lia (24) viste heller ikke at det fantes, men synets det er lurt. Derimot har Camilla Nevelius (25) hørt om jentedagen og sier:
– Jeg har hørt om det, men viste ikke at det var i dag. Det er vel sånn for jenter som ikke har det så bra som oss, i andre land hvor man ikke er likestilte.

Resten av jentegjengen er enige og kommer med flere grunner til hvorfor dagen trengs, som for eksempel at de skal få en utdanning, tvangsekteskap, og slik Simonsen Olsen tilføyer:

– At de blir noe mer enn bare en kone.

Alle er enige om at det er en internasjonal jentedag er viktig å ha, men slik som den andre jentegjengen i kantina, burde den blitt markert bedre.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe på sosiale medier i dag.

– Sånn som på mandag når det var verdensdagen for psykisk helse, så delte jo alle ting overalt, samtidig som det ble delt i forkant. Men jeg har ikke sett noen ting om denne dagen, sier Camilla Nevelius.

Men utgjør dagen noe forskjell?

Til tross for at den internasjonale jentedagen ikke er velkjent blant OsloMet sine elever, håper og tror de at dagen gjør noe for vanskeligstilte jenter verden over. Camilla Nguyen (35) svarer til slutt:

– Jeg tror folk blir mer oppmerksomme på hva andre jenter i verden ikke har rettigheter til, i forhold til hva du selv har. Du sammenligner med deg selv.