«Vi vil ha farger» kalles bydelens kunstløftprosjekt. Dette fra Grorud togstasjon. Foto: Kaja Skråmm.

Delvis liv i tunnelen: – Det ser litt kulere ut nå

Neste av Groruddalens gatekunstprosjekter, Grorud togstasjon, er nå påbegynt. Kunstneren er spent på innbyggernes reaksjoner.
Torsdag, 24 november, 2022 - 10:52

Journalen omtalte tidligere i høst bydel Groruds gatekunstløft. Det er et prosjekt fra bydelen med mål om å fargelegge ulike deler av området for å skape liv på bygningene. Så langt i år er blant annet undergangen ved Grorud T-bane og senterveggen på Grorud senter blitt fargelagt. Det neste på bydelens liste over prosjekter er Grorud togstasjon. Forrige uke startet arbeidet. 

– Veldig bra, sier Yosie Frussom fra Grorud om den nye kunsten ved undergangen på Grorud togstasjon. Han forteller at han flere ganger de siste dagene har gått forbi undergangen, og observert malerne. Frussom gjentar flere ganger at han synes kunsten ser veldig bra ut.

Mer energi

Tre etablerte kunstnere kjempet om å få ta del i gatekunstløftet ved togstasjonen. Etter en jevn konkurranse, og totalt 725 personer stemmer, var det Espen Sørli, Øystein Dolmen og Wax som gikk seirende ut av konkurransen. Forrige uke startet kunstnerne Espen “JameOne” Sørli og Øystein “Knutsen” Dolmen arbeidet.

Vismen Kalarajah er også fra Grorud. Han har også lagt merke til arbeidet de har gjort på undergangen.

– Det ser litt kulere ut nå, sier han.


Vismen Kalarajah fra Grorud. Foto: Kaja Skråmm.

Kalarajah forteller at han ikke har reflektert så mye over hva han liker når han har gått i undergangen, men at han kommer til å gjøre det mer fremover.

– Jeg liker det der siden vi er ved togstasjonen, forteller Kalarajah og peker på veggen.


Dette likte Vismen Kalarajah spesielt godt. Foto: Kaja Skråmm.

Kalarajah forteller at han har observert at de har malt Grorud flere steder, og opplever at det gir Grorud mer identitet. Han forklarer blant annet at det et sted er malt i Grorud fotballklubbs farger, gul og blå. 

– Etter en lang dag med studier og jobb kan man få mer energi av å gå her, sier Kalarajah.

Han legger også til at undergangen før var grå og at man ikke la så mye merke til den, men at nå er det mye mer farger. Det er Kalarajah fornøyd med forteller han.


Grorud er malt i fotballklubbens farger. Foto: Kaja Skråmm.

Ikke ferdig

– Det her er ikke så bra, sier Frussom og peker på en del av tunnelen som ikke er ferdig.

Eivin Hansen i bydel Grorud skriver i en e-post til Journalen, at grunnen til at prosjektet ikke er ferdig er at malingen ikke fester seg så bra ved kulde. Bydelen hadde håpet at prosjektet skulle ferdigstilles i løpet av høsten, men utfordringer med forsinkelser av maling i tillegg til en periode med kulde har satt en foreløpig stopper for prosjektet.


Kulde og snø har satt en stopper for prosjektet. Foto: Kaja Skråmm.

Bydelen er nå i dialog med kunstnerne av prosjektet, Espen Sørli («JameOne») og Øystein («Knutsen») Dolmen om det er mulig å ferdigstille prosjektet i år eller om det må vente til våren. Kunstnerne har fått frie tøyler på kunsten, men arbeider ut ifra en skisse som de vant konkurransen med. Skissen er omtalt i Journalens tidligere sak om kunstprosjektet.


Prosjektet må kanskje vente til våren for ferdigstillelse. Foto: Kaja Skråmm.

Lokal kunstner

Sørli er selv fra Grorud- området, nærmere bestemt Romsås. Han uttalte seg tidligere til Journalen, hvor han håpet innbyggerne ble fornøyde med gatekunstprosjektet. Sørli forklarte også den gangen at han tidligere har opplevd at folk går smilende forbi mens de arbeider, og at han håper det samme skjer på dette prosjektet.

Ettersom Øystein “Knutsen” Dolmen fra duoen Knutsen og Ludvigsen er en av kunstnern, er mye av kunsten inspirert fra det universet. Sørli vokste også opp med disse “figuerene” som forbilder, og er synes derfor duoen er inspirerende å male.


Øystein «Knutsen» Dolmen er en del av duoen Knutsen og Ludvigsen. Foto: Kaja Skråmm.


Undergangen på Grorud togstasjon får liv og farger. Foto: Kaja Skråmm.

 

Emneord: 
Tags: