Slik ser det ut når meteorologene følger med på været, før de varsler det videre. FOTO: Kamilla Gran Solberg.

– Den mest hektiske årstiden

Været har gått fra mild høst til kald vinter, og med dette følger snø, frost og en mer hektisk hverdag for meteorologene, bli med inn i varmen på Meteorologisk Institutt på Blindern.
Søndag, 27 november, 2022 - 15:13

Her sitter meteorologene og føler med på været, og sender ut værmeldinger og varslinger påfølgende. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Meteorologiske Institutt er spredt rundt i hele Norges land, cirka 400 ansatte er fordelt på Oslo, Bergen, Tromsø, Bardufoss, Ørlandet og Svalbard. Likevel skjer det mye mer enn kun værvarsling på disse instituttene, som for eksempel klimaforskning, teknisk arbeid og IT. Men naturligvis, er værvarsling en av de sentrale tingene som skjer.

Statsmeteorolog Pernille Borander (29) er en av de som gjør nettopp dette.


Pernille Borander (29) er statsmeteorolog og jobber på instituttet på Blindern. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Varierende hverdag

Hverdagen til en meteorolog er selvfølgelig avhengig av hvordan været er og arbeidsoppgavene kommer deretter. Borander forteller at hverdagen preges av å formidle været på blandt annet radio, TV og å snakke med journalister.

– Når man jobber med været, innser man at det folk sier om nordmen stemmer: at vi elsker å snakke om været, fordi folket er veldig intresserte.

Hun forteller videre at en av de viktigste tingene meteorologene gjør er å følge med på om det kommer farlig vær, og varsle om dette.


Her er statsmeteorolog Pernille Borander i radiostudio, der hun flere ganger har meldt været for blandt annet NRK. Dette er bare en av de mange oppgavene hun har på en daglig basis. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Fastslår at vinteren er den mest hektiske årstiden

Statsmeteorolog Håkon Mjelstad (48) lager værvarslinger til allmenheten og sender farevarslinger til både allmennheten og beredskapsaktører, som for eksempel snøbrøytere og strømnettinstallatører. 


Her sitter statsmeteorolog Håkon Mjelstad (48) og følger med på været for å sende ut værvarslinger og farevarslinger. FOTO: Kamilla Gran Solberg

Selvfølgelig preges arbeidsdagen av at været har gått fra mildt til kaldt og snøfylt, og gjør den mer utfordrende i følge Mjelstad. 

– Det er mange utfordringer siden snøen gjør at vi kanskje har lavere terskel før vi kan få konsekvenser av været, 20 centimeter regn går stort sett greit uansett hvor du er, men ikke 20 centimeter snø. Og å skulle fortelle hvem som får det, hvor og når blir straks mer utfordrende. Men det er viktig, så vi prøver å få det til å stemme, sier han smilende.

Til tross for at Mjelstad sier at vinteren er den mest hektiske årstiden, forteller han også at sommeren kan være trøblete, med blandt annet kraftige regnbygger.


Håkon Mjelstad sine PC-skjermer viser det oppkommene været, før han varsler det videre til YR og andre strømtjenester. FOTO: Kamilla Gran Solberg


Her kan man se en værstasjon, med Blindern Meteorologisk Institutt i bakgrunnen. FOTO: Kamilla Gran Solberg


Pernille Borander mener selv at en viktig del av å følge med på og varsle været, er å se ut på himmelen. FOTO: Kamilla Gran Solberg

 

Emneord: 
Tags: