En av de ansatte på FLOKE, som jobber på stand og prøver å selge sine bakevarer. FOTO: Kristiana Qarri

En tradisjon som burde fortsettes

Vi nærmer oss jula og flere steder organiserer julemarkeder rundt om i Oslo. FLOKE har også organisert sitt årlig julemarked og synes julemarkeder er noe som burde fortsettes i fremtiden.
Mandag, 28 november, 2022 - 15:25

Vi nærmer oss juletida og det er flere steder som organiserer julemarkeder. FLOKE er en liten organisasjon for unge og voksen, hvor man kan ha det gøy og lære nye ting. De har holdt på med mange forskjellige kurs og prosjekter innen håndverk. Denne gangen har de organisert et julemarked, der de selger mange forskjellige produkter. 


Maren Jota, ansatt på FLOKE. Hun synes det er viktig i Norge om vinteren, når det er så mørkt og kaldt, å bli kjent med nye folk og ha det gøy. FOTO: Kristiana Qarri

 

En koselig stemning

Maren Jota er en de av ansatte på FLOKE og en av de som har organisert dette markedet. Hun mener at FLOKE gjør ting litt annerledes. 

– Noe som kan virke annerledes fra andre julemarkeder, er at vi selger produkter som kan benyttes gjennom hele året. Vi er også et gjentakende marked, som lager slike markeder nesten hver måned. 

Ved å ha månedlig markeder blir flere kunder kjent med deres organisasjon.

– Det at vi prøver å være på en måte repeterende gjør at vi holder på våre kunder, og på denne måten vil flere lærer om oss, sier Jota. 

 


FLOKE selger sine håndverk i slike markeder. De kan bli til en bra julegave som kan benyttes gjennom hele året. FOTO: Kristiana Qarri

En tradisjon

Flere synes at julemarkeder har blitt til en slags «tradisjon» i Norge. 

– Disse markedene er en fin måte å samles med folk som er kanskje interessert i det samme som deg, uten at de nødvendigvis er i din faste vennegjeng, sier Jota.


Flere malerier blir solgt på julemarkedet. Det er mange som synes det er nyttig å selge noe annet enn bare juleprodukter. FOTO: Kristiana Qarri

Marthe Øvergård og Ragnhild Harbo er to av deltakerne på FLOKE-julemarkedet. De synes at julemarkeder er en fin måte for lokalene å få nytt liv og å kjenne på julestemning. 

– Det er fint at det blir julestemning her på løkka, så er det en fin måte å møte på nye folk, sier Ragnhild Harbo.

– Jeg synes julemarkeder er en fin måte for lokale produsenter å selge varene sine. Og på denne måten får folk også blitt mer kjent med de små lokalene i nærområdene sine, sier Marthe Øvergård. 


FLOKE hadde flere workshops, der man kunne lage julekort og mange forskjellige ting. Flere deltakere lagde mange julekort. FOTO: Kristiana Qarri

Mer populært

Maren Jota synes at julemarkeder de siste tiårene har blitt mer og mer populært, men de endret seg litt.

– Før når jeg tenkte på julemarkeder, så tenkte jeg på bestemødrer som lager sokker og folk som kjøper bakevarer og gløgg. Det var som et slags bondens marked, men bare med juleting istedenfor. 

Jota synes at det er gøy med slike markeder hvor det ikke bare finnes juleprodukter, men markeder som har mer variasjon med tanke på hva de selger. 

– Jeg synes ikke at vi burde gi slipp på de tradisjonelle julemarkedene, men det er også fint at det finnes en større bredde. 

 

Emneord: 
Tags: