Ludvik Baksaas (23) koser seg gløgg ihjel på festival. Foto: Adrian Misfjord

Festivalen som bekjemper rasisme

Oslo world festivalen arrangeres for 27. gang i år, og er en av verdens største festivaler som tilbyr musikk fra Latin-Amerika, Afrika og Asia.
Søndag, 6 november, 2022 - 20:39

Festivalen ble startet opp i 1994. Et tidspunkt hvor rasisme fortsatt var ganske utbredt, også her til lands. Mange hadde emigrert til Norge, men det var fortsatt et ganske lukket land sammenlignet med hvordan ting er nå. Musikk og reising til ukjente verdensdeler var ikke like lett tilgjengelig.

«Så ideen var å kunne eksponere folk for ny musikk fra andre verdensdeler og forhåpentligvis kunne motarbeide rasisme. Vi ville at en person fra Senegal kunne oppleve en av sine største idoler fra hjemlandet, spille på en stor norsk scene,» forteller festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.

Hun legger også til at hun føler hun ikke lager en antirasistisk festival lenger. Selv om kampen mot rasisme på ingen måte er over.

«Tankene og verdiene rundt det å skape økt toleranse henger fortsatt igjen,» sier Alexandra.

 

Krisetider

I en tid hvor mange føler at verden faller fra hverandre med krigen i Ukraina og alt som følger med mener festivalsjefen det er viktig med musikk. Det er noe man alltid trenger. «Vi trenger å skape møteplasser for debatt, og for å ha det gøy sammen. Tredje november var det for eksempel en paneldebatt med Alyona Alyona som er en Ukrainsk rapper, og Vlad Yaremchuk, festivalsjef for Atlas festivalen i Kiev. Der de snakket om verdien av kunst i krisetider,» legger Alexandra til.  

Ludvik Baksaas svingte innom festivalen rett før han skal videre til Nepal for fotografering og backpacking. Han er på sin første konsert på 4 år, men når favoritten fra ungdommen Acid Arab kommer, er det ingen vits i å henge rundt hjemme. «Det er noe skikkelig magisk over den festivalen her. Oslo kan jo være en litt kald by på tvers av etnisiteter. Og et stort klasseskille mellom øst og vest. Men på Oslo world danser alle sammen og det er jævlig god stemning,» forteller Ludvik.

 

 

Høydepunkter fra årets program

Årets utgave kunne skimte til navn som Pussy Riot, et aktivistisk pønk band fra Russland. Batzorig Vaanchig, en mongolsk strupesanger som kom på andreplass i Asias got talent med bandet Khusugtun. Pongo, en artist fra Portugal/Angola, som var så bra at festivalen har booket henne inn for andre året på rad! Og avslutningsvis spilte Fatoumata Diawara, som blir den første kvinnelige artisten fra Afrika til å spille soloshow i operaen.

Emneord: 
Tags: