Freya ble godt kjent med Norges kystlinje i sommer. Til våren får hun boltre seg på Kongen Marina i Frognerkilen. Foto: Kaja Skråmm.

Freya skal få evig liv

Hvalrossen Freya var sommerens kanskje mest omtalte medieobjekt. Avlivingen førte til en voldsom debatt. Nå er det bestemt hvor og hvordan Freya skal få evig liv.
Onsdag, 2 november, 2022 - 21:08

Historien om den ville hvalrossen Freya spredte seg verden rundt. Daglige oppdateringer preget nyhetsbildet. 14. august valgte Fiskeridirektoratet å avlive Freya på grunn av frykt for at hun kunne skade folk. Like etter ble en innsamling startet på Spleis.no for til en statue av Freya. 

Minnesmerket over hvalrossen skal plasseres der Freya sist ble sett i live, på Kongen Marina ytterst i Frognerkilen.  

– Personlig likte jeg ikke måten avlivingen skjedde på. Det var ikke en prossess som føltes et sunt demokrati verdig. Avlivingen skapte dårlig stemning, triste følelser og restulterte i innsamlingsaksjon til minnesmerke, istedet for at vi fikk mulighet til å holde innsamlingsaksjon for å flytte henne til et trygt sted, forteller Marinasjef ved Kongen Marina Christian Ytteborg.

Marinasjefen håper minnesmerke blir en påminnelse:

– Et flott minnesmerke over hvalrossen Freya er nå det riktige å gjøre. Det vil forhåpentligvis ikke bare minne oss om henne, men også på at det er lov å bruke huet i et demokarti, det er alltid synd når man ikke gjør det. 

Tross misnøye over avlivingen, har Ytteborg tro på at det ender godt:

– På vegne av Kongen Marina så kan jeg si at vi støtter minnesmerket av Freya, og at vi skal gjøre vårt for at det blir en skikkelig happening. Det blir et flott minnesmerke på et fabelaktig sted hvor hun kan være tilgjengelig for store og små som av forskjellige grunner ønsker å besøke henne.

Kunstneren tjener ikke en krone

Kunstneren Astri Tonoian ble håndplukket av den ansvarlige for innsamlingsaksjonen.


Astri Tonoian er i rute med statuen som skal stå klar våren 2023, men det er mange ledd i prosessen. Foto: Privat

– Statuen handler om mye mer enn Freya. Det er blitt en stor samfunnsstudie. En dokumentar om arbeidet med statuen kommer i etterkant av avdukingen. Jeg håper den vil reflektere rundt fordommene i samfunnet.

Spleis.no aksjonen førte til at 270.000 kroner ble samlet inn. Det kan virke som en svimlende sum for mange, men Tonoian forteller at pengene skal rekke til mye:

– Normalt ville jeg ikke gått inn i et prosjekt med så lavt budsjett, men dette er et godt initiativ. Jeg har 20 års erfaring med kunst og formidlling av artsmangfold, så dette er en sak som ligger nær hjertet mitt. Personlig vil jeg nok ikke tjene en krone.

Kunstneren håper vi kan lære av Freya-saken, og at statuen på Kongen Marina blir en påminnelse.

– Det er en veldig fin, veldig viktig plassering. For det første er det der hun ble avlivet, så det er en betydning i den forstand. Det er også en symbolsk, visuelt vakker beliggenhet, hvor man ser til Frammuseet og Kon-Tiki museet med Thor Heyerdahl og alt det betyr, sier Tonoian.

På spørsmål om Tonoian tror minnesmerket av Freya blir en ny turistattraksjon i Oslo svarer hun følgende:

– For meg er det ikke attraksjonsbiten som er viktig. Jeg håper det vil løfte frem en viktig samtale i samfunnet om menneskers møte med vill natur. Mennesker har mye fordommer, det håper jeg kommer frem i statuen.  

Emneord: