Bandmedlemmene i Pusse Riot blir tatt godt i mot av publikum i Jakob kirke. (t.v. Diana Burkot, Taso Pletner, Olga Borisova og Maria Alekhina) Foto: Axel H. Segelcke

Pussy's back i kirka

Ti år etter arrestasjonen i Moskva-kirke, vendte den ikoniske punkgruppa Pussy Riot tilbake til alteret. Denne gangen i Oslo.
Mandag, 7 november, 2022 - 12:08

Fredag 4. november arrangerte OsloWorld panelsamtale med den russiske anti-Putin, feminist protestpunkbandet Pussy Riot i Jakob kirke, kvelden før deres opptreden på festivalen.  

Det ble regimekritikk, krigsprat, og kulturlivets rolle i totalitære stater.

– Vi drømmer om å spille for Putin… utenfor menneskerettighetsdommstolen i Haag!

Maria Alekhina

 

– Fitteopprør

– Hvordan oversetter man Pussy Riot til norsk? Spør en engasjert Olga Borisova.

– Det må nok bli “fitteopprør”, smeller det fra moderator Hilde Sofie Pettersen, uten noe særlig betenkningstid.

Svaret Borisova får setter publikum i kok. Jubelen står i kirketaket. Og det er tydelig overveldende støtte i salen til den russiske gruppa, som for kun et halvt år siden flyktet fra Putins Russland.


Moderator Hilde Sofie Pettersen utfordrer bandmedlemmene på ulike temaer. Her om Putins maktkonsentrasjon i Russland (t.v. Pettersen, Diana Burkot, Taso Pletner) Foto: Axel H. Segelcke

Den strabasiøse ferden fra husarest i Moskva til Litauen via Belarus, innvolverte utkledning som matleveringsbud og menneskesmuggling over landegrenser.

Nå er gruppa i Europa og fortsetter å markere seg mot regimet her.

 

Alle kan være Pussy Riot

– Hvem er dere, egentlig?

– Først og fremst en anti-Putin feministgruppe, svarer bandet unisont.

– Men alle kan være oss, hvis du bare tar på balaklava og blir med i bevegelsen, legger Alekhina til.

De fargerike balaklavaene bandet har blitt så kjent for, er ikke med som rekvisitt på scenen i kveld. Kanskje var jentene redde for å bli forvekslet med den norske rapgruppen Ballinciaga. Eller så sparer de hodeplaggene til selve konserten.


Bandmedlem Dina Burkot forteller engasjert om kulturlivets situasjon i Russland. Foto: Axel H. Segelcke

– For å fremføre noe offentlig nå må man skrive under på papirer som sier at man ikke skal nevne noe politisk, forteller Burkot.

For kritikere av regimet har debattklimaet lenge vært kjølig, men situasjonen i Russland har tilspisset seg ytterligerer etter innvasjonen av Ukraina, i vår.

– Det russiske folk har aldri opplevd demokrati!

 

Ingen vanlig kirke

Kulturkirken Jakob kan ikke sammenlignes med kirken det russiske bandet ble arrestert for å spille i. Her serveres alkoholholdig drikke, selv på fuktige novemberkvelder.

Likevell er det et symboltungt valg av arena.


Mørk og våt høstkveld. Jakob kirke har i en årrekke vært arena for ulike kulturarrangementer. Foto: Axel H. Segelcke

 

Bred interesse

Flere mediehus dekket arrangementet. Det er ikke hver dag det russiske bandet holder panelsamtaler eller generelt opptredner i vesten. Helt til april i år satt medlemmer av bandet i husarrest. Nå turnerer de med sitt budskap i vesten. 


Bred interesse. Flere mediehus ønsker å dekke det russiske bandets visitt i Norge. Foto: Axel H. Segelcke 

– At land og selskaper fortsetter med kjøp og salg av gass, våpen og kontrakter er med på å finansiere denne terrorren [i Ukraina]. Det er europeiske hykleri, påpeker Alekhina  

 

Til inntekt for ukrainske barnesykehus

Både inntektene fra turneén og salgsinntektene fra bandets merch blir sendt til barnesykehus i Kiev. En slags dobbel langefinger til den russiske presidenten.


Salg av merch med teksten “Кажды может бытъ Pussy Riot” (Oversatt: “Alle kan være Pussy Riot”)  Foto: Axel H. Segelcke

 

De som flykter fra denne jævla hæren bør få visum!

Olga Borisova

 

Vape i kirka

Mellom spørsmålene ser Maria Alekhina seg nødt til å ta en pustepause. Temaet er boikott av russiske kunstnere, spesifikt i henhold til visum, noe som er et vanskelig tema.

– På den ene siden er det mye pro-Putin propaganda også fra russiske kunstnere, men jeg er ikke for full visumboikott. Fordi de fleste er ikke slik. De store besluttningstakerne på høyt nivå har uansett tilgang på visum, forklarer Alekhina.

– De som flykter fra landet [Russland] fordi de ikke vil drepe ukrainere burde også få visum. De som flykter fra denne jævla hæren burde få visum! Skyter Borisova inn, til full respons fra salen. 


Vape i kirka. Maria Alkhina under seg et lite blås mellom spørsmålene. (t.v. Olga Borisova) Foto: Axel H. Segelcke

 

Paraleller til andre regimer

Amika Fendi fulgte spent med på panelsamtalen med de russiske jentene. 

Fendi som selv flyktet fra Syria til Norge for åtte år siden, ser klare likheter mellom Assads regime han dro fra, og dagens situasjon i Putins Russland.


Amika Fendi fulgte spent med på panelsamtalen i Jakob kirke. Samtaletemaene interesserte ham. Foto: Axel H. Segelcke