Den anerkjente skuespilleren Toralv Maurstad døde 4. november. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Skuespiller-legenden er død

Den kjente skuespilleren Toralv Maurstad sovnet stille inn fredag ettermiddag, opplyser familien til NTB.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 15:32

Den kjente skuespilleren ble født 24. november 1926 i Bærum. Han vokste opp i en skuespillerfamile, og startet tidlig å spille i både teater og film. Fredag 4. november ble han erklært død, 95 år gammel.

Aktiv i skuespillermiljøet

Maurstad har satt sine spor i Teaternorges historie. Han har vært teatersjef for både Oslo Nye Teater(1967–1978) og Nationaltheateret(1978-1986). Gjennom sitt lange liv har han også vært skuespiller i over 25 filmer og tv-serier, spilt i titalls med teaterstykker, og prøvd seg som regissør. Du husker han kanskje som Georg Anker Hansen i Hotel Cæsar, Mosetussen i Blåfjell 2, eller stemmen til Ludvig i Flåklypa Grand Prix?


Toralv Maurstad dubbet Ludvig i Flåklypa Grand Prix. Foto: Caprino Studios

Legendarisk Peer Gynt

I 1955 fikk Toralv Maurstad det ærefulle oppdraget å spille rollen som Peer Gynt i Nationaltheaterets oppsetning. Det samme gjorde han i 1985 på samme teater. I 2018 gjorde han comeback i rollen på Det Norske Teateret, hvor han spilte den gamle Peer. Da var han hele 92 år gammel skriver NRK.

Et forbilde


Eira Sture syntes det er trist at forbildet Toralv Maurstad har gått bort. Foto: Ida Sofie Aagaard Bredholt

Journalen møter Eira Sture(18)  på Oslo By Steinerskole hvor hun er elev. Hun syntes det var trist at Toralv Maurstad er død.

– Jeg har alltid sett opp til han, fordi han er en så stor skuespiller. Det er så mange generasjoner som har et forhold til han, forteller hun.

Sture er en teaterinteressert ungdom som også har møtt Maurstad for noen år siden da hun selv spilte på Det Norske Teateret, og han spilte Peer Gynt. Hun forteller at det er litt spesielt at han gikk bort akuratt nå, for neste uke skal hun tilfeldigvis begynne å lære om Peer Gynt på skolen.


I 2019 møttes Eira Sture og Toralv Maurstad på Det Norske Teateret. (Emil Barstad og Ida Bredholt i bakgrunn) Foto: Privat

 

Emneord: