Flere stod i kø for å få en signert versjon av romanen på kveldens boklansering. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Sjangerbytte på boklansering

Til tross for regnvær og sykdom var lokalet fullt under lanseringen av Marit Reiersgårds nye roman.
Fredag, 24 mars, 2023 - 09:48

Torsdag kveld lanserte forfatter Marit Reiersgård sin splitter nye bok, Sommeren før dagene i mars. Lanseringen fant sted i Cappelen Damms bokkafe, og rundt femti mennesker møtte opp for å høre forfatteren presentere sitt nyeste verk.

Reiersgård har tidligere skrevet en krimserie og flere bøker for barn og ungdom, men prøvde seg nå på en bok litt utenfor sin vante sjanger. Krimforfatter Hans Olav Lahlum var til stede for å gi boken sin kritikk. 


– Teip og stiftemaskin, ja! Jeg kan jo ikke sy, ler forfatteren og poserer i sitt hjemmelagde antrekk. FOTO: Tuva Schøyen Grue.

Kledd i egen bok

– Jeg har laget antrekket selv i frykt for at folk ikke skal skjønne hvem som er stjerna i kveld, sier forfatteren lattermildt.

Hun viser frem skjørtet, øredobbene og halssmykket, som alle består av mange små eksemplarer av bokens omslag. 

– Egentlig er dette bare et gammelt smykke jeg har limt ting oppå, da, innrømmer hun med et lurt smil. 

Lanseringen starter med en innledning fra Reiersgårds reaktør, Ida Cleve, før Kristine Storli Henningsen leder bokbad med forfatteren. Her svarer sistnevnte på spørsmål om romanen og viser selvlagde illustrasjoner av bokens karakterer.

Hun har også laget Instagram-reels som viser utdrag fra boken, hvor hun leser høyt med illustrasjonsfilmer og musikk i bakgrunnen. 


Marit Reiersgård diskuterte boka på scenen i lattermild samtale med forfatter Kristine Storli Henningsen. FOTO: Tuva Schøyen Grue.

Sjangerskifte

Det er i hovedsak sjangeren som skiller boka fra Reiersgårds tidligere utgivelser. Selv plasserer hun romanen i sjangeren “feelreal”. 

– Hvis du kombinerer feelgood og feelbad får du feelreal. Og det er sånn livet er. Feelgood blir for sukkersøtt for meg. Jeg trenger noe som skurrer og lager konflikt, sånn som livet er på ekte, forteller hun. 

Videre forklarer hun at boka tar opp temaer som kvinne- og morsrollen, midtlivskrise, og det å være voksen kvinne i et samfunn man blir mer og mer usynlig i. 

– Jeg er opptatt av å skrive om de som faller utenfor i samfunnet. Det kan man også se i de andre bøkene jeg har skrevet, sier forfatteren. 


Forfatterkollega Hans Olav Lahlum ga boka et uformelt og uoffisielt terningkast fem. FOTO: Tuva Schøyen Grue.

Lahlum som kritiker

Krimforfatter Hans Olav Lahlum er på plass for å si hva han mener om boka.

– Jeg leste 100 sider før jeg skjønte at dette ikke var en krimroman, og jeg må si jeg ble ordentlig skuffet da jeg forstod det, begynner han, før han fortsetter: 

– Det er sjelden jeg leser romaner i denne sjangeren, og enda sjeldnere at jeg liker dem. Denne har jeg både lest og likt. 

Videre forteller han at han blir skeptisk når en krimforfatter skal prøve seg på en annen sjanger, men at han synes Reiersgård har mestret sjangerbyttet godt. Selv om han sier han savner noe av humoren hun pleier å ha i bøkene sine, sier han at han liker hvordan boken er bygget opp. 

– Jeg synes du har klart å skrive et trekantdrama som knyttes opp mot en begivenhet i vår tid som vi alle kjenner til. Det gjør boka veldig aktuell, konkluderer han. 

– Overrasket

Romanforfatteren klemmer ingen på lanseringen. Hun er nemlig forkjølet, og kan fortelle at mange hun kjenner meldte avbud tidligere på dagen fordi de også er syke. Hun påpeker også styrtregnet utenfor lokalets vinduer. 

– Jeg var overbevist ingen skulle komme i kveld, det virket ikke helt sånn, sier hun. 

Hun kan likevel fortelle at hun ble overrasket over hvor mange som møtte opp, og at hun håper at de oppmøtte har det morsomt. 

– Selv har jeg det jo som plommen i egget her, smiler hun.