Raghad Abu Shaker ledet studentstreiken på Universitetet i Oslo i formiddag. Foto: Mia Johanne Sivertsen

Streik: – Fortsetter til vi blir hørt

UiO har i årevis samarbeidet med israelske universiteter og bedrifter. Dette vil studenter i Oslo ha slutt på.
Fredag, 2 februar, 2024 - 14:49

Sammen med flere universiteter rundt om i landet ble det avholdt felles studentstreik for Palestina kl. 12:00 i dag. Studenter ble oppfordret til å droppe forelesning for å møte opp og vise støtte. Streiken på UiO ble holdt av studentforeningen «Studenter for Palestina». Leder i foreningen, Raghad Abu Shaker (23) er klar på hva hun ønsker av universitetet.

– Det vi hovedsakelig ønsker er å oppfordre universitetene til å boikotte Israel. Det vil si israelske institusjoner, bedrifter og selskaper som investerer i de okkuperte områdene, sier hun.

Krav 

Abu Shaker forteller om deres krav til universitetet. Et av dem var å avslutte alle utvekslingsavtaler med Israelske universiteter og høyskoler. 

– Vi ønsker blant annet at samarbeidet med Kongsberg Gruppen skal fryses inntil Kongsberg Gruppen slutter å selge våpen eller våpendeler til Israel, forteller hun. 

Videre følger hun opp med at de ønsker at det ikke inngås nye forskningsprosjekter med israelske statlige institusjoner og bedrifter som bidrar til okkupasjonen. Da via Horisont Europa-rammeavtalen

Abu Shaker forteller at det var en lik demonstrasjon utenfor biblioteket HumSam på UiO i forrige uke. Hun vil fortsette å legge press på universitetene med flere streiker og arrangement. 

– Vi blir å fortsette med et stort engasjement inntil vi blir hørt og får det slik vi vil, avslutter hun. 


Tyra Grasmo var en av studentene som møtte opp på streiken foran HumSam bilitoteket på UiO. Foto: Mia Johanne Sivertsen

Tyra Grasmo (28) var helt enig med Abu Shaker i at universiteter i Norge må avbryte samarbeid med Israel. 

– Det er hårreisende at samtidig som det foregår et folkemord i Palestina så samarbeider universiteter i Norge med en internasjonal folkerettsforbryter, sier hun.

– Med tanke på antall folk drept og universiteter som ligger i grus i Palestina, treffer det oss personlig som studerer her. Det gjør at det skaper en distanse mellom oss og toppledelsen på skolen, følger hun opp.


Det var rundt 50-60 stykk som møtte opp på dagens streik. Foto: Mia Johanne Sivertsen 

Samhold 

– Jeg synes det er kjempefint og viktig at vi har en fagforening som arrangerer streiker for Palestina og setter lys på problemet, forteller hun. 

Hun forteller videre at det å se handingene som skjer i Gaza og Palestina på ulike sosiale medier går sterkt innpå på henne. 

– Det er fint å samles og vite at man ikke står alene i det, men at det faktisk er et samhold mellom oss studenter. Vi synes alle det her er helt grusomt, sier hun.

Grasmo har vært svært aktiv i deltakelser i ulike demonstrasjoner, og forteller at hun har mistet tellingen på antall ganger hun har demonstrert på Eidsvolls plass. Hun synes det er viktig å stå fram og vise støtte. 

Emneord: