Demonstranter holdt opp plakater med avisoverskrifter de selv ønsker å se. Foto: Hedvig Søilen

Aksjonister kjemper for Israel-sanksjoner

Omtrent halvparten av Norges befolkning mener at Norge må gjøre mer for å stoppe krigshandlingene på Gaza. Torsdag demonstrerte hundrevis foran Stortinget.
Fredag, 2 februar, 2024 - 15:20

– Da synker våpnene maktesløs ned! Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.

Versene fra Nordahl Griegs “Til ungdommen” er lyden man hører ved Stortinget torsdag 1. februar.

Hundrevis av engasjerte demonstranter  samlet seg utenfor Stortinget for å demonstrere for at Norge må gjøre mer i konflikten mellom Israel og Palestina. 

Startet dagen tidlig

Organisert av Palestinakomiteen og Aksjonsgruppa for Palestina møter de første demonstrantene opp utenfor Stortinget for morgenaksjon allerede klokken åtte. En middels stor, men forberedt gjeng, med mål om å møte politikerne i døra på vei inn til jobbene deres på Stortinget. Budskapet: et ønske om å få politikerne til å stemme med samvittigheten under voteringen.

I Akersgata, på baksiden av Stortinget, ankommer Une Bastholm (MDG) rett før klokken halv ni. Hun klemmer en av demonstrantene, tar imot en rose og vinker før hun går inn på Stortinget. Flere politikere taes imot av demonstrantene. Noen møter de med åpne armer, andre haster forbi. 


Demonstranter delte ut hvite roser og et budskap om å følge samvittigheten. Foto: Hedvig Søilen 

I forkant av voteringen har det pågått en underskriftskampanje i regi av Palestinakomiteen. Oppropets budskap er “Norge må gjøre mer!”. På fremsiden av Stortinget skal omtrentlig 63 000 underskrifter fra folket overleveres til Utenriksdepartementet kl 10.20 i regi av Marie Sneve, leder i Rødt.

Klare i sin tale

Rødt, grønt, hvitt og svart er farger som preger Eidsvoll plass den første dagen i februar. Iført palestinaskjerf og bannere med tydelige budskap, er demonstrantene klare i sin tale.

– Israel har blod på henda – Stem for sanksjoner!

– Stortinget hør, barn i Gaza dør!

De kraftfulle slagordene ropes så høyt at stemmer brister. Budskapet formidles også gjennom sang. 


Sammen, og godt kledd, står aksjonister foran Stortinget hvor de følelsesladd synger “Til Ungdommen” av Nordahl Grieg. Foto: Emilie Granum

Ønsker å bli hørt

Rami Samandar, aksjonist og initiativtaker, er en av de som har møtt opp foran Stortinget på morgenen, han har planer om å være med på begge aksjonene denne dagen.


Samandar mener Norge ikke gjør nok i konflikten mellom Israel og Palestina. Foto: Emilie Granum 

– Vi er her i dag for å vise at folket ønsker at de skal stemme for sanksjoner mot Israel, sier han.

Utenfor Stortingets inngang står Samandar og flere aktivister med blod og hvite roser i hendene. De hvite rosene deler de ut til politikere og andre som er på vei inn til Stortinget. 

– Arbeiderpartiet bruker røde roser. Vi har tatt med hvite roser som et symbol på deres manglende handling. Vi vil ikke bare ha fine ord, men vil se solidaritet i praksis. 

Han har ikke høye forventninger til avstemningen.

– Vi tror dessverre at de kommer til å stemme imot. Det er skuffende i så fall, når rundt 2,5 millioner i Norge har krevd sanksjoner og boikott av Israel. 

En VG-måling fra januar viser at omtrent halvparten av den norske befolkningen synes at krigen i Gaza har gått for langt. Folket mener at regjeringen og resten av det internasjonale samfunnet ikke gjør nok for å stanse Israels krigføring, sier professor og seniorforsker Hilde Henriksen Waage til VG.


Utenriksminister Espen Barth Eide talte torsdag på Stortinget. Foto: Stortinget 

Uenig i forslaget

Inne på Stortinget er det mange stemmer som skal høres. Under stortingsmøtet stilte utenriksminister Espen Barth Eide spørsmål ved hvorvidt norske sanskjoner mot Israel vil virke.

– Min vurdering er at det vil de neppe. Jeg kan vanskelig se for meg at den mest høyreorienterte regjeringen i Israels moderne historie vil endre sitt syn fordi Norge har kuttet ut litt handel med Israel.

– Jeg tror sannsynligheten for det, president, er null komma null, sier han videre.

Gir seg ikke

Til tross for at Samandar og demonstrantene har lave forventninger til avstemningen er de motiverte til å kjempe videre.

– Hvis Stortinget velger å stemme imot forslaget skal vi fortsette, og vi skal rope enda høyere enn det vi gjør nå. Det er vi nødt til. Hvis regjeringen, de med makt, ikke reagerer, så må folket reagere, sier han.

Etter å ha tatt imot politikerne som skulle inn på Stortinget denne morgenen, overleverte de folkets signaturer til Utenriksdepartementet.


Eidsvoll plass var fylt til randen av engasjerte demonstranter. Foto: Hedvig Søilen 

Høylytt demonstrasjon

Klokken 13:30 fyltes Eidsvoll plass opp igjen. Hundrevis vil vise sin støtte. Slagord, bombelyd og bråk står på programmet. Folkets røst skal høres mens voteringen foregår på Stortinget, og flere har tatt med gryter og panner.

– Stem med hjertet, stem med hodet, ropes gjentatte ganger.

En time etter oppmøte går en alvorlig Samandar opp foran folkemengden for å holde sin appell. 

– Nå er det på tide at Norge gjør mer. At de folkevalgte hører på oss.

Applausen er høy på Eidsvoll plass.


Ingvild Mjøen Sausjord mener Norge må gjøre mer. Foto: Hedvig Søilen 

Ingvild Mjøen Sausjord er oppgitt og mener at regjeringen gjør for lite med den økte volden på Gaza og Vestbredden.

– Det er helt hårreisende at regjeringen ikke legger mer press på Israel for å få volden til å stoppe. Vi er nødt til å legge press på regjeringen, sier hun. 

Sausjord føler på et ansvar for å bruke stemmen fordi hun kan.

– I andre land blir man arrestert for å demonstrere, mens vi har muligheten til å gjøre det uten at det får konsekvenser. Derfor er det så viktig at vi bruker den for de som ikke kan. 

Utsatt votering

Klokken 14 øker spenningen på Eidsvolls plass når voteringen skal begynne. Skuespiller og aksjonist Janne Heltberg gir beskjed til demonstrantene at voteringen av forslag om sanksjoner mot Israel er utsatt til tirsdag 6.februar. Hun kommer med en tydelig oppfordring til alle demonstantene. 

– Hold trykket oppe!


  Demonstranter i alle aldre er med på å legge press på regjeringen. Foto: Hedvig Søilen

– Sanksjonene er nødt til å komme nå, sier Sausjord. 

Likevel gjør utsettelsen av voteringen Sausjord litt mer håpefull.

– Jeg håper at det betyr at det er strid internt i Arbeiderpartiet og i andre partier som er på vippen. Hvis det er derfor, blir jeg litt håpefull.

Dagbladet melder at årsaken til utsettelsen av voteringen er forsinkelser i programmet som gjør at Stortinget ikke rekker å gjøre debatten i tide.  

Samandar håper også at det kommer noe godt ut av utsettelsen, men han tør ikke å håpe på for mye.

– Jeg vet ikke hvorfor den ble utsatt, det kan være noe teknisk.

– Hva tenker du om at voteringen ble utsatt?

– Vi ønsker at de stemmer for forslaget, om det gjøres i dag eller i morgen, eller om det utsettes noen dager er ingen stor krise. Det som er en krise, er om de stemmer mot.