Flere interesserte møtte opp da nasjonalmuseet arrangerte samisk omvisning tirsdag 6. februar. Her blir "Beinpipe Kule 2004" av Aslaug Magdalena Juliussen presentert. Foto: Madeleine Skogvik

Feirer den samiske nasjonaldagen

– Det har pågått en usynliggjøring av samisk kunst, sier museumskurator.
Onsdag, 7 februar, 2024 - 15:34

6. februar er samenes nasjonaldag, og det samiske flagget ble hevet over hele landet. I den anledning hadde nasjonalmuseet arrangert en omvisning om den samiske kunsten på huset. Maleri, skulpturer og tekstil fra kunstnere som John Savio, Hans Ragnar Mathisen og Máret Ánne Sara sto på agendaen. 


Museumskurator Randi Godø. Foto: Madeleine Skogvik 

Økende interesse 

Randi Godø er museumskurator for samtidskunst på Nasjonalmuseet. 

Hun forklarer at samisk kunst er en viktig del av samtidskunst feltet. Ifølge Godø har interessen for samisk kunst økt, spesielt etter at nasjonalmuseet byttet lokaler til det nye bygget på aker brygge. Før var det nemlig spart med samisk kunst i Norges nasjonale kunstsamling. 

– Mange av de samiske verkene er nyinnkjøpte. Vi hadde ikke like mange verk i den gamle samlingen. Så innkjøp av samisk kunst har vært en av blindsonene våre som vi har jobbet fokusert med.  

Usynliggjøring 

Omvisningen på nasjonaldagen er et av grepene nasjonalmuseet har tatt for å fokusere mer på den samiske kulturen. 

– Det har pågått en usynliggjøring av samisk kunst. Det er viktig at Nasjonalmuseet anerkjenner at det eksisterer samisk kunst, sier Godø.


Søstrene tilbrakte dagen på nasjonalmuseet sammen. Foto: Madeleine Skogvik 

På omvisning 

Søstrene Nancy Bergum og Laila Stenshaugen tok turen innom nasjonalmuseet på den samiske nasjonaldagen. De syntes omvisningen var kjempeinteressant. 

De var selv unge under Alta opprøret, og forklarer at det var en vanskelig tid. Selv visste de lite om samekultur og samekunst, og understreker at de gjerne skulle visst enda mer.  

Viktig verk 

Søstrene peker ut Máret Ánne Saras verk “Pile o´ Sápmi Supreme” som et av verkene som ga størst inntrykk. 

– Siden jeg var på omvisningen fikk jeg vite bakgrunnshistorien til verket. Jeg har lagt merke til det før, men nå som jeg vet hva det handler om gir det mye mer inntrykk, sier Bergum. 

Museumskurator Randi Godø trekker også verket frem som et av de viktigste i samlingen. 

– Det er jo det første verket man ser når man kommer inn, og har en veldig viktig historie, sier hun. 

“Pile o´ Sápmi Supreme” er et verk bestående av ca. 400 reinsdyrskaller hengt opp i mønsteret til det samiske flagget. Skallene er reinsdyrene til kunstnerens bror. Myndighetene mente det var blitt for mange dyr på beiteområdet, og dyrene ble tvangsslaktet i 2016.  


“Pile o´ Sápmi Supreme” av Máret Ánne Sara. Foto: Madeleine Skogvik

 

Emneord: